Galerie Foto Alertă pe litoral. O mină marină s-a lovit de dig în Costinești și a explodat

Data actualizării: Data publicării:
COSTINESTI_EXPLOZIE_000_INQUAM_Photos_Costin_Dinca
O explozie puternică a avut loc în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. FOTO: Inquam Photos/ Costin Dincă

O explozie puternică a avut loc în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. Din primele date, ar fi vorba despre o mină marină. Echipele de intervenție sunt în alertă, mai ales că ar fi depistat o a doua mină, care încă plutește.

O explozie puternică a avut loc luni în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. Din primele date, ar fi vorba despre o mină marină. Foto: Inquam Photos / Costin Dinca
O explozie puternică a avut loc luni în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. Din primele date, ar fi vorba despre o mină marină. Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

ACTUALIZARE 13:40 Un puitor de mine şi un elicopter Puma Naval vor verifica luni după-amiază, zona litoralului, de la Constanţa şi până la Mangalia, au anunţat Forţele Navale. De asemenea, scafandri OED cercetează incidentul de la Costineşti, acolo unde luni dimineaţă s-a produs o explozia în zona unui dig, deflagraţia fiind cauzată cel mai probabil de o mină marină.

„Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a dispus măsuri de întărire a cercetării. Aşadar, puitorul de mine şi plase, începând cu ora 13, va realiza un marş de cercetare şi de inspecţie a apelor din zona litoralului, de la Constanţa şi pÂnă la Mangalia. Nava se află în prezent în dispozitivul fix de pe mare din faţa Comandamentului Flotei şi urmează să se deplaseze până la Mangalia pentru a inspecta zona maritimă din responsabilitate din proximitatea litoralului. Totodată, începând cu ora 14, un elicopter Puma Naval al Flotilei 56 Fregate va inspecta aerian spaţiul maritim din proximitatea litoralului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale, Corneliu Pavel. El a precizat că scafandrii OED investighează incidentul care s-a produs în zona Costineşti.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale a menţionat că obiectul semnalat la 112 că ar fi o mină marină, în zona Mangalia, era un buştean.

„Obiectul care a fost raportat la serviciul 112, că pluteşte în zona digului de intrare din Mangalia nu este mină marină. Este un buştean mai mare”, a mai precizat Corneliu Pavel.

ACTUALIZARE 12.45 Un turist care era lângă dig în Mangalia a sunat la 112 și a susținut că a văzut plutind în apă un obiect care seamănă cu o mină.

La fața locului au venit echipe de intervenție, care au constatat că nu era vorba despre o mină, ci despre un lemn.

ACTUALIZARE 11:15 Potrivit autorităților, un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale. El s-a plâns că i-a fost afectat auzul din cauza exploziei, iar cei de la SMURD l-au consultat, însă a refuzat să fie transportat la spital.

ACTUALIZARE 11:00 Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, în măsura în care cea de-a doua mină este identificată. 

Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana-Maria Stoica, a declarat că, în urma exploziei, nu s-au înregistrat victime. 

„În această dimineaţă, în jurul orei 9.00, am fost solicitaţi prin apel la 112 să intervinim în staţiunea Costineşti acolo unde a avut loc o explozie pe dig. La faţa locului au fost alocate rapid mai multe resurse din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa, de la staţia Tuzla o autospecială de stingere, un echipaj de prim-ajutor şi, de asemenea, ambarcaţiunea RIB, iar în aceste momente vor pleca şi colegii cu echipajul CBRN. Ajunşi la faţa locului, colegii au perimetrat zona şi au constatat faptul că este vorba de o explozie în dig. Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Martor: „A fost o explozie puternică. Am văzut mult fum negru. Ni s-a zis că a explodat ceva. Se află poliția și pompierii aici. Turiștii încă sunt în apă.”

Citește și "E mult fum negru. În apă încă sunt turiști". Un martor la explozia din zona digului de la Costinești a povestit ce a văzut

Deși nu a fost nimeni rănit, pericolul nu a trecut și de aceea Garda de Coastă și toți cei care intervin sunt în alertă, fiindcă în aceeași zonă, în apropiere de dig, ar mai fi fost văzută încă o mină care plutește pe apă.

Garda de Coastă intervine pentru a rezolva această situație.

Această mină marină s-a lovit de dig și, potrivit autorităților, nu există pagube majore.

Este o situație destul de tensionată pentru că sunt mulți oameni pe litoral, Costinești fiind o stațiune aglomerată.

Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, a precizat că este o misiune dificilă și că din cauza vântului foarte puternic „starea mării nu e chiar bună”.

„Este o misiune dificilă pentru scafandri. După ce vor ajunge acolo vom avea mai multe informații. De la începutul războiului din Ucraina până acum, scafandrii noștri au neutralizat cinci mine marine în aria noastră de responsabilitate”, a spus Pavel.

El a explicat și care este protocolul care se aplică în astfel de situații: „Se pune în aplicare un plan de cooperare interinstituțională, între autoritățile cu rol în situații de acest gen, noi avem detașament de scafandri, nave specializate și tehnică necesară pentru misiuni de neutralizare a minelor marine. Aceste mine sunt un pericol nu numai pentru navigație, ci și pentru activitățile de la mal.”

Incidentul are loc înainte de Ziua Marinei.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri