Amintiri despre Paştele comunist

Data publicării:
comunism

Mulţi dintre politicienii de acum au sărbătorit ani de zile Paştele în comunism. Dacă unii dintre ei se bucură că au scăpat de lipsurile şi prigoana de atunci, alţii privesc înapoi cu nostalgie.

Românii trăiau o viaţă dublă în comunism, în perioada sărbătorilor. Paştele nu era pomenit în public iar nomenclatura comunistă nu celebra Învierea. Oamenii simpli mergeau însă la biserică şi încercau să pună pe masă tot ce găseau mai bun. Copii pe atunci, politicieni astăzi, unii îşi amintesc cu nostalgie de acea perioadă, alţii cu revoltă.

Varujan Voganian, deputat ALDE: „Dacă mă gândesc la copilăria mea sunt multe lucururi care nu mai sunt ca acum. E greu să spui copiilor de astăzi că un copil ca mine care a crescut la Focşani a văzut banane la 16 ani. E greu să explici de ce învăţătoarea ne spunea să nu mâncăm ouă roşii pentru că sunt otrăvite cu vopsea.

Bunicul aprindea lumina şi spunea că masa trebuie să fie într-o atmosferă luminoasă. Masa de Duminica Paştelui e mai degrabă un ritual decât o înfruptare culinară”.

Alexandru Baisanu, deputat ALDE: „La 10 ani stăteam la coadă la butelie, eu, mama şi tata făceam cu rândul toată noaptea ca să putem umple butelia, ţin minte că am adormit strâns de oamenii care stăteau la coadă şi am adormit 10 minute. Ca să cumpăr ulei, unt carne, pe vremea aceea. Nu doresc nimănui”.

Ecaterina Andronescu, senator PSD: „Din punctul meu de vedere nu există nicio diferenţă pentru că ne duceam şi atunci la slujba de Înviere şi chiar nu am avut niciodată teama să merg la slujba de Înviere cu familia. Şi acum facem acelaşi lucru”.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Să ştiţi că Paştele tot timpul este bogat pentru orice om. Era cu mult suflet ca şi acum”.

Nicolae Bădălau, senator PSD: „Mergeam la biserică de Denii şi eram mai neastâmpărat, nu reuşeam să stau la toată slujba cuminte, dar mergeam la toate slujbele. Era mai complicat atunci cu masa de Paşte. Cred că tot românul se bucura atunci pentru că nu doar masa contează, contează momentul cum îl trăieşti. Cozonacul era mai bun atunci sau probabil că îl simţeam aşa pentru că îl făcea mama în cuptor”.

Corneliu Olar, deputat PNL, despre Paşte: „Parcă atunci trăiam altfel Paştele, eram copil, îl aşteptam cu mare bucurie. Pentru noi, biserica era în primul rând. Costumul nou pe care îl cumpărau părinţii, chiar dacă erau săraci, o dată, de Paşte cumpărau costum nou, de la ciorapi şi până la bască nouă. Tata avea alte tradiţii, ne tundea pe toţi la zero de Paşti şi râdeau copiii ăilalţi de noi.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri