Exclusiv Andreica, „Europol”, despre polițiștii care încalcă legea: „Cei care intră în sistem nu sunt verificați. A dispărut controlul”

Data actualizării: Data publicării:
cosmin andreica
Andreică spune că în urmă cu 15-20 de ani orice persoană care voia să intre în sistem era verificată, ceea ce acum nu se mai întâmplă, nemaifiind „niciun fel de control”. Inquam Photos / George Călin

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, a declarat, la Digi24, că nu ar trebui să fie de mirare că o parte dintre polițiștii din sistem sunt consumatori, pentru că baza de selecție a scăzut atât de mult, încât am avut, anul acesta, pentru prima dată în istorie, o concurență negativă, din 10 locuri doar patru fiind ocupate. De asemenea, a mai adăugat că în urmă cu 15-20 de ani orice persoană care voia să intre în sistem era verificată, ceea ce acum nu se mai întâmplă, nemaifiind „niciun fel de control”.

„Sunt două paliere pe care trebuie să le abordăm: să admitem că și poliția reprezintă o parte a societății. N-ar trebui să fie de mirare că parte dintre cei care vin în ultimii ani în sistem sunt, unii dintre ei, consumatori. Baza de selecție pentru sistemul de poliție a scăzut atât de mult, încât am avut, anul acesta, pentru prima dată în istorie, o concurență negativă, de 0,4 candidați pe loc. Cu alte cuvinte, din 10 locuri doar patru au fost ocupate. Nu mai avem niciun fel de pretenții asupra unor conduite pe care ar trebui să le aibă aceste persoane, niște principii”, a explicat Cosmin Andreica, la Digi24.

Oamenii nu mai sunt controlați înainte să intre în sistem

El a mai adăugat că în urmă cu 15-20 de ani orice persoană care voia să intre în sistem era verificată, ceea ce acum nu se mai întâmplă, nemaifiind „niciun fel de control”.

„Înainte să plece domnul Bode, pentru că pe durata mandatului său am ajuns la această concurență negativă, spuneam că vom avea înscrieri doar cu cartea de identitate. Oricine are diplomă de Bacalaureat și carte de identitate valabilă poate să fie polițist. În urmă cu 15- 20 de ani orice persoana eră verificată, erau întrebate persoanele din apropiere în legătură cu conduita, cu modul în care se comporta în societate. Toate astea au dispărut în acest moment. Nu mai avem niciun fel de control și pretenții despre aceste persoane”, a mai spus președintele Sindicatului Europol.

Acesta a mai adăugat că situația poate avea legătură și cu „condițiile de muncă, de salarizare, „pentru că 3.500 de lei, cât primește un polițist care intră proaspăt în sistem, este salariul pe care cineva îl primește la buticul de la colțul străzii”. 

Întrebat despre  declarațiile lui Lucian Bode, de la Digi24, în care spunea că unii polițiști, care comit infracțiuni, sunt „uscături, care trebuie eliminate din sistem”, Andreica a spus că „e ușor ipocrit să-l auzim spunând aceste lucruri, în condițiile în care a fost ministru de Interne”.

„Lucian Bode ar trebui să dea exemple de bună practică”

„Ar trebui să dea exemple de bună practică, pe care le-a aplicat cât a fost ministru. Nu avem așa ceva. A comentat din perspectiva unui simplu privitor de pe margine. Avem structuri care ar trebui să culeagă date și informații și să prevină aceste situații la acest moment. Având în vedere politizarea excesivă a Poliției Române, sunt folosite pentru răfuieli personale, pentru înlăturarea polițiștilor incomozi. În tot acest timp, adevărații polițiștii care încalcă legea sunt neglijați. Și în cazul agentului de la Iași, care lucrează la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, nu avea acces la informații, la date operative, nu aducea un plus valoare grupării”, a mai spus el.

Întrebat și dacă se trec cu vederea anumite aspecte tocmai pentru că nu există suficienți polițiști în sistem, Andreica a răspuns că „poate să fie și acest lucru, pentru că nivelul de rigurozitate, disciplină și integritate, ca și standard, a scăzut destul de mult de la un an la altul”.

„Apropierea nefirească de anturaje infracționale a fost legitimată. Îmi aduc aminte de petrecerea de ziua DGA-ului, care a fost realizată exclusiv din banii angajaților. Nu vreau să știu sursele private din care a fost finanțată acea petrecere, în condițiile în care vorbim de o sărbătoare a unei instituții publice. Dacă am ajuns la acest nivel înseamnă că se legitimează anumite comportamente și mesajul subliminal este că cine poate se descurcă, indiferent de mijloace”, a conchis Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, la Digi24.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri