Exclusiv Asztalos, despre certificatul verde la restaurant: Statul român doarme. Nu au fost adoptate la timp măsurile necesare

Data publicării:
Csaba Asztalos
Csaba Asztalos, președintele CNCD. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Situația în care un angajat dintr-un restaurant sau alt spațiu care furnizează servicii este nevaccinat, iar clientul are certificat verde este „evident ilogică”, spune președintele CNCD, Csaba Asztalos. El spune că angajatul are o formă de acces în spațiul respectiv, deci trebuie să respecte cerința certificatului verde. Asztalos spune că problema este că „statul a omis să adopte în timp real și util instrumentele legislative prin care să atenuăm, să prevenim și chiar să ridicăm restricțiile”.

Moderator: Vorbim de discriminarea celor care sunt nevaccinați, dar ce se întâmplă în cazul în care un cetățean vaccinat merge într-un restaurant, într-un spațiu HoReCa, iar persoana care îmi cere certificatul verde sau care se ocupă de domeniul respectiv nu are certificat verde. Îi este limitat vaccinatului dreptul la siguranță aici?

Csaba Asztalosz: Este evident ilogic. În momentul în care tu impui, de stat vorbesc, certificatul verde pentru accesul într-un restaurant este logic că și cel care lucrează acolo tot o formă de acces are, deci trebuie să îndeplinească această cerință.

Singura problemă aici este că vorbim de un raport de muncă, al celui care este angajat, raportat la angajator, și mă întorc la lipsa cadrului legislativ

Statul român a omis, doarme, folosiți ce calificativ doriți, pentru că nu a adoptat în timp real și util instrumentele legislative prin care putem să atenuăm, să prevenim și chiar să ridicăm restricțiile. Nu am pus la dispoziția oamenilor, cetățenilor, instituțiilor și firmelor.

Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste măsuri nu sunt împotriva unuia sau altuia ci sunt pentru protecția vieții lor, pentru a putea ridica aceste măsuri în timp. Altfel, noi tot ne vom rostogoli în valul cinci, în valul șase, iar problema e că avem pierderi de vieți omenești foarte mari.

Parlamentul, partidele parlamentare ar trebui să se așeze, fiecare reprezentant, la o masă și să stea dacă, este necesar, trei zile, cum s-a făcut și în Franța – s-au certat, au urlat, au făcut, dar în iulie au adoptat legea, pe 5 august s-a pronunțat Consiliul Constituțional și de pe 8 au aplicat.

În prima săptămână de la aplicarea legii 12 milioane de cetățeni francezi s-au vaccinat.

Atunci, stați toți la o masă, dacă tot doriți armistițiu și nu vreți să politizați și să câștigați puncte pe viața oamenilor, stați toți la o masă și închideți-vă trei-patru zile și ieșiți cu o lege care să fie și constituțională și nediscriminatorie, care să ia în considerare și aplicativitatea.

Noi avem astăzi o problemă și cum controlăm certificatul verde. Eu am fost în Occident și acolo nici măcar nu i-a trecut cuiva  prin cap să folosească certificatul altuia să intre în restaurant. N-a avut nimeni o problemă să arate și un card de identitate ca să se vadă că numele corespunde cu numele de pe certificat.

Noi ne gândim cum nu putem să aplicăm, cum nu putem să facem lucruri și cum putem să punem în paranteză rezultatele științifice.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri