Au fost minus 19 grade la Târgu Secuiesc. Gerul s-a extins în toată țara. Porturile au fost redeschise, se circulă pe toate drumurile

Data actualizării: Data publicării:
drum cu zapada si gheata
Au fost minus 19 grade la Târgu Secuiesc. Gerul s-a extins în toată țara. Porturile au fost redeschise, se circulă pe toate drumurile. FOTO: INQUAM PHOTOS Octav Ganea

Gerul a înlocuit viscolul și ninsorile, iar valul de aer polar s-a extins și în zonele care nu au fost lovite de fenomene extreme. Sunt temperaturi negative în toată țara miercuri dimineață. Temperatura resimțită a coborât aproape de -20 de Celsius, la Târgu Secuiesc. A fost o noapte geroasă și în Capitală, în condițiile în care peste o sută de mii de bucureșteni au rămas fără căldură și apă caldă din cauza unei avarii majore. Nu mai sunt drumuri naționale închise.

Gerul s-a extins în toată țara, peste noapte. Cel mai frig a fost la Târgu Secuiesc, unde termometrele au coborât până la minus 19 grade Celsius, în această dimineață. La ora 8, erau -9 grade Celsius și la Cluj Napoca, cu 8 grade mai puțin față de ieri.

Viscolul puternic de ieri care a paralizat județul Vrancea a lăsat în urmă nămeți uriași, care blochează porțile oamenilor. Sunt probleme și pe drumurile din județ. În Mărășești, zeci de oameni sunt și acum izolați în case.

Porturile de la Marea Neagră, redeschise. Nu sunt drumuri naționale sau autostrăzi închise

Manevrele pentru transportul maritim şi fluvial în toate porturile de la Marea Neagră au fost miercuri reluate, anunţă Centrul Infotrafic.

Acestea fuseseră oprite marţi din cauza vântului puternic.

În ceea ce priveşte situaţia traficului miercuri, la ora 07,00, Centrul Infotrafic informează că nu sunt înregistrate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia închisă din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile sau ca urmare a vreunui accident.  

În toată țara se circulă în general pe un carosabil uscat, însă în anumite zone de munte şi pe şosele ale Moldovei, traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă. Se acţionează unde se impune cu utilaje de deszăpezire şi material antiderapant.

Pe arterele rutiere principale - autostrăzile A1 Bucureşti - Piteşti, A2 Bucureşti - Constanţa, A3 Bucureşti - Ploieşti şi DN 1 Ploieşti - Braşov, se circulă pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună şi valori de trafic normale.

Şoferii sunt sfătuiţi să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi drum, să circule cu multă atenţie, asigurându-se foarte bine înainte de schimbarea direcţiei, să păstreze în mers o distanţă de siguranţă între autovehicule şi să evite manevrele riscante.

Avertizare de ceaţă şi polei în zone din judeţele Arad, Bihor şi Timiş, în orele următoare

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare nowcasting Cod galben de ceaţă şi polei, valabilă în următoarele două ore în zone din trei judeţe situate în Banat şi Crişana.
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 11:00, ceaţa persistentă va determina scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, asociată izolat cu chiciură, ce va favoriza, în funcţie de condiţiile locale, formarea gheţuşului, în judeţele:

Arad (localităţile: Arad, Pecica, Sântana, Chişineu-Criş, Nădlac, Curtici, Şiria, Vladimirescu, Vinga, Macea, Secusigiu, Şicula, Zimandu Nou, Zăbrani, Ghioroc, Şimand, Şagu, Semlac, Sintea Mare, Seleuş, Fântânele, Livada, Felnac, Zărand, Şeitin, Iratoşu, Covăsinţ, Şofronea, Grăniceri, Păuliş, Socodor, Zădăreni, Peregu Mare, Olari, Dorobanţi şi Frumuşeni),

Bihor (în: Holod, Cociuba Mare, Răbăgani, Căpâlna şi Sâmbăta)

Timiş (în: Timişoara, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Variaş, Săcălaz, Giarmata, Dudeştii Vechi, Lenauheim, Ghiroda, Peciu Nou, Cărpiniş, Sânandrei, Comloşu Mare, Periam, Satchinez, Orţişoara, Cenad, Giroc, Moşniţa Nouă, Sânmihaiu Român, Teremia Mare, Lovrin, Biled, Sânpetru Mare, Cenei, Sacoşu Turcesc, Pişchia, Tomnatic, Uivar, Şandra, Şag, Saravale, Dumbrăviţa, Becicherecu Mic, Iecea Mare, Maşloc, Dudeştii Noi, Gottlob, Pesac, Remetea Mare, Checea, Fibiş, Beba Veche, Parţa, Bucovăţ, Valcani şi Bogda).

Arad: Vremea geroasă a adus zeci de oameni ai străzii la singurul adăpost de noapte

Vremea geroasă din Arad a adus zeci de oameni la singurul adăpost de noapte din judeţul Arad, în noaptea de marţi spre miercuri, când temperaturile au coborât până la minus 9 grade Celsius.

Au fost ocupate aproape toate cele 50 de paturi disponibile. Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Arad, Oana Pârvulescu, a declarat pentru Agerpres că în funcţie de numărul de persoane care vor veni, se pot suplimenta locurile până la 80 - 90, folosind şi saltele.  

Ea a precizat că beneficiarii primesc şi o masă caldă în fiecare seară când ajung la centru, iar pe timpul iernii pot rămâne 24 de ore din 24, nu doar noaptea.

Iaşi: Şapte şcoli şi o grădiniţă rămân închise, din cauza drumurilor blocate de zăpadă

Unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi îşi reiau, miercuri, activitatea, excepţie făcând şapte şcoli şi o grădiniţă unde copiii nu pot ajunge din cauza drumurilor blocate de troienele de zăpadă.

De duminică după-amiază până marţi dimineaţă, judeţul Iaşi s-a aflat sub cod galben de ninsoare şi viscol. În judeţ sunt zone unde stratul de zăpadă ajunge şi la 1,5 metri.

Și în Buzău, elevii din patru comune au reluat cursurile în format fizic după ce marţi, din pricina viscolului, directorii instituţiilor de învăţământ au luat decizia de a desfăşura orele în sistem online.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri