Aurescu a cerut, la reuniunea Liderilor de la München, o listă pragmatică de acţiuni pentru securitatea la Marea Neagră

Data publicării:
Ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu,
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia Images

Ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a pledat pentru o listă pragmatică de acțiuni transatlantice pentru securitatea la Marea Neagră, la reuniunea Liderilor de la München, care are loc la București.

Evenimentul a fost deschis de președintele Klaus Iohannis.

Reuniunea este parte a programului anual al prestigioasei Conferințe de Securitate de la München, fiind organizat în pregătirea Conferinței de Securitate de la München din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina și are loc pentru prima dată în istorie în Europa de Sud-Est.

La eveniment participă, timp de două zile, peste 75 de invitați de nivel înalt din peste 25 de state, inclusiv România, printre aceștia numărându-se actuali şi foști oficiali, prim-miniștri, precum și miniștrii afacerilor externe din Albania, Croația, Slovenia, Macedonia de Nord, liderul opoziției din Belarus Sviatlana Tsikhanouskaya și mulți alții.

Aurescu a salutat desfășurarea formatului acestei Conferințe la București, ca o recunoaștere a eforturilor fără precedent ale României în sprijinul Ucrainei și în contracararea efectelor războiului Rusiei contra statului vecin, precum și a rolului fundamental al României ca furnizor de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre, respectiv a importanței strategice a Mării Negre, inclusiv în contextul războiului ilegal și nejustificat purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat al MAE.

De asemenea, Aurescu a salutat desfășurarea acestei reuniuni înaintea Reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor NATO, pe care o va găzdui la București în perioada 29 – 30 noiembrie 2022. Pentru trei zile, capitala României va fi capitala diplomației regionale, europene și euroatlantice.

Ministrul a vorbit despre importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea regională, europeană și euroatlantică, și subliniat evaluările României cu privire la acțiunile provocatoare și destabilizatoare ale Rusiei în regiune – inclusiv prin alimentarea artificială a conflictelor prelungite din Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

El a pledat pentru necesitatea stabilirii unei liste concrete de acțiuni transatlantice prioritare pentru consolidarea securității la Marea Neagră, ca zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Eficiența acestei liste prioritare se bazează pe soliditatea relației transatlantice, pe consolidarea complementarității între NATO și UE, precum și pe întărirea cooperării regionale și a responsabilității asumate regional, a spus Aurescu.

La finalul reuniunii, Aurescu a avut o întrevedere bilaterală cu Ambasadorul Christoph Heusgen, Președintele Conferinței de Securitate de la München. Cei doi au avut discutat despre situația de securitate regională, cu accent pe zona Mării Negre, precum și despre prioritățile tematice pentru Conferința de Securitate de la München, care va avea loc în luna februarie 2023, și care se vor baza inclusiv pe ideile și concluziile reuniunii MLM de la București.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat și despre necesitatea tragerii la răspundere a Rusiei, în baza instrumentelor de drept internațional, ministrul Bogdan Aurescu evidențiind importanța identificării celor mai eficiente și viabile căi legale în acest sens.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri