Video Aurescu, despre acuzația ambasadei ruse că rușilor le sunt încălcate drepturile: „O încercare de a induce în eroare opinia publică”

Data publicării:
bogdan aurescu vorbeste in fata unui microfon
Bogdan Aurescu. FOTO: Profimedia Images

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spune că mesajul public al ambasadei ruse în România, prin care se acuza că sunt persoane de cetățenie rusă cărora „nu li s-au respectat drepturile sociale și de proprietate” este unul de inducere în eroare a opiniei publice și că afirmațiile ambasadei ruse sunt false - „Este o abordare incorectă”, a spus oficialul român la Digi24.

„De asemenea, constatăm în această perioadă și o serie de acțiuni, să spunem, de inducere în eroare a opiniei publice, și mă refer aici la acel mesaj public al ambasadei ruse de astăzi prin care se acuza că s-ar fi făcut un demers către Ministerul Afacerilor Externe prin care s-ar fi arătat că sunt persoane de cetățenie rusă care ar fi fost afectate de acțiuni nefondate ale autorităților române, ale altor entități din România și cărora nu le-ar fi fost respectate drepturile sociale și de proprietate. Nimic mai fals.

Da, am primit această notă verbală dar nu este o corespondență de protest, nu e o notă verbală de protest așa cum a anunțat ambasada rusă. Am încercat imediat să aflăm de la ambasada Federației Ruse care sunt cazurile concrete în care s-au produs astfel de încălcări pentru că, în mod firesc, în momentul în care există astfel de cazuri este de datoria noastră să semnalăm autorităților competente care să le investigheze și, dacă este nevoie, să le sancționeze. Pentru că până la urmă cetățenii ruși de rând, obișnuiți, nu au niciun fel de vină că Federația Rusă în ansamblul său, regimul de la Kremlin atacă agresiv un alt stat. Până la urmă ei trebuie să fie protejați ca orice alți cetățeni.

De altfel, tot în această săptămână am primit o solicitare din partea ambasadei ruse la București prin care ni se cerea să protejăm transportatori, șoferi de camion de fapt, care urmau să intre din Ucraina în România, transportând mărfuri. Imediat am informat autoritățile de resort în așa fel încât să fie luate toate măsurile pentru ca ei să fie protejați. Dar în cazul de față este vorba doar de o acuzație fără temei. O astfel de acuzație fără temei care este lipsită de orice elemente concrete sau de elemente de probă nu este altceva decât o încercare de a induce în eroare opinia publică. Sau o provocare, dar eu vreau să mă abțin de la a face astfel de calificări în acest moment. În orice caz, însă, nu este corectă, este o abordare incorectă”, a spus ministrul Bogdan Aurescu, la Digi24.

Comunicatul MAE pe tema acuzațiilor ambasadei ruse

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă primirea unei Note verbale din partea Ambasadei Federației Ruse la București (înregistrată la MAE la data de 2 martie), prin care aceasta din urmă informează asupra unor „acțiuni nefondate” nespecificate prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale și de proprietate” ale unor cetățeni ai Federației Ruse rezidenți în România. Ambasada solicita MAE luarea de măsuri pentru încetarea și prevenirea acestor acțiuni. Nota în cauză nu prezintă caracteristicile unei note de protest.

Întrucât Nota verbală respectivă nu conținea niciun fel de informație concretă privind cazuri de încălcări, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federației Ruse, în dimineața zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înțelegerea situației și la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE.

Distinct de cazul de față, MAE informează că a primit anterior, prin Notă verbală a Ambasadei Federației Ruse, o solicitare de sprijin pentru facilitarea accesului în România al unor transportatori de mărfuri înregistrați în Federația Rusă, în tranzit din Ucraina spre terțe destinații. În acest caz, conform practicii obișnuite, MAE a informat prompt autoritățile de resort pentru dispunerea demersurilor necesare și acordarea întregului sprijin.

În concluzie, MAE nu deține date concrete despre situația semnalată de Ambasada Federației Ruse.

MAE consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametrii generali și fără oferirea de exemple concrete și probe care să susțină afirmațiile în cauză, precum și menționarea lui în mass-media de către reprezentanții misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică.

MAE reamintește că Nota verbală reprezintă modalitatea obișnuită și cea mai larg utilizată de purtare a corespondenței diplomatice scrise, mai ales între misiunile diplomatice acreditate și ministerul afacerilor externe al statului acreditar”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri