Exclusiv Bani falși, vânduți pe internet. „Puteți cumpăra 120.000 de lei cu doar 2.500 de lei”. Digi24 a sesizat Poliția

Data actualizării: Data publicării:
bani falsi
În grupul denumit chiar ''bani falși'' sunt peste 1.000 de utilizatori către care administratorul trimite oferte de vânzare a bancnotelor false. Foto: Captură Digi24

Bani falși, vânduți pe internet. Ofertele sunt publicate pe un grup deschis pe un canal de comunicare criptat, unde administratorul anunță că vinde bancnote false, unu la unu cu cele reale. Potențialii clienți sunt asigurați că banii pot fi folosiți fără probleme la magazine sau chiar la bancomante, pentru că ar fi falsificați atât de bine încât nimeni nu-i poate depista. Vine și cu oferte: 2.500 de lei pentru 120.000 de lei falși. Polițiștii au fost sesizați de Digi24 și spun că fac cercetări.

În grupul denumit chiar ''bani falși'' sunt peste 1.000 de utilizatori către care administratorul trimite oferte de vânzare a bancnotelor false. De 50, 100 și chiar 500 de lei. Unul dintre anunțuri vine cu un mesaj care să convingă și mai repede potențialii clienți: puteți cumpăra 120.000 de lei cu doar 2.500 de lei!

Oferta vine și cu precizări: bancnotele ar avea toate elementele de siguranță, sunt fabricate din materiale identice cu cele reale și fiecare ar avea o serie diferită, astfel încât falsurile să nu fie identificate nici măcar cu ajutorul luminilor speciale.

Jurnalista Digi24 Isabella Neagu a încercat să vadă dacă oferta este reală și i-a scris administratorului acestui grup. Acesta a răspuns imediat și a cerut mai întâi să știe zona din care este contactat. Apoi ne-a explicat cum va trimite banii falși: vor fi depuși într-un loc ferit de ochii lumii, pe care cumpărătorul îl află prin intermediul unei fotografii, însă numai după ce va vira în cont banii reali.

Imediat, a venit și cu o ofertă: cu 200 lei spune că putem cumpăra 3.500 de lei falși, iar cu 2.500 de lei, pot fi cumpărați 120.000 de lei falși.

Ca să grăbească tranzacția, administratorul ne anunță că putem avea banii falși în doar o oră, dacă facem plata cât mai rapid. Întrebăm și cum i-am putea folosi, iar informațiile vin rapid: ni se spune că putem plăti cu bani falși la automatele speciale pentru plata facturilor, la banconat, unde ne și recomandă să folosim bancnotele de 100 de lei, dar și la păcănele.

Ca să fie cât mai credibil, administratorul postează pe grup inclusiv capturi cu presupuse conversații cu foști clienți mulțumiți de afacere, care i-ar fi scris că vor reveni cu alte comenzi.

Sesizată de Digi24, Poliția Română spune că va face verificări pentru depistarea falsificatorilor de bani care vând bacnotele pe internet.

Reprezentanții Băncii Naționale Române spun că banii falși puși în circulație pot fi depistați foarte ușor.

Adrian Vasilescu - Consultant de strategie al Băncii Naționale: BNR depistează frecvent falsuri pentru că în fiecare seară când băncile vin și depun banii la BNR pe facilitatea de depozit, mașinile care procesează banii dau la o parte falsurile.

Pedepselele pentru falsificarea și punerea în circulație a bancnotelor false ajung la 10 ani de închisoare.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri