BBC: De ce unii dintre noi sunt stresați când revin la muncă, după perioada de izolare

Data actualizării: Data publicării:
femeie la birou cu mască de protecție
Foto: GettyImages

Europa revine încet la viață, odată cu ridicarea sau relaxarea restricțiilor impuse de pandemia COVID-1. Statele europene și-au redeschis treptat activitățile comerciale și spațiile publice, în vreme ce tot mai multe persoane încep să se reîntoarcă la locurile de muncă. Doar că unii dintre noi se simt extrem de inconfortabil în noua situație și devin stresați când vine vorba de reluarea rutinei obișnuite de la serviciu, se arată într-o analiză BBC.

De la prima decizie a autorităților care ne-a impus un soi de arest la domiciliu, am visat cu toții la ziua liberării și la reîntoarcerea la o „viață normală” în care să putem bea în tihnă o bere la o terasă, să urmărim un spectacol la teatru sau să pierdem pur și simplu timpul la cumpărături în mall. Am visat la o călătorie cu trenul, la probatul hainelor într-un magazin și chiar la ideea de a da mâna cu cineva.

Însă, odată cu revenirea la locurile de muncă din cadrul așa-numitelor „servicii neesențiale”, unii dintre noi resimt o oarecare anxietate ori nu se simt deloc în largul lor în această perioadă.

Acum, spre deosebire de zilele când lucram de acasă, drumul până la serviciu sau munca la birou sporesc riscul contaminării cu noul coronavirus. Nu mai deținem controlul așa cum credeam că o facem când petreceam mai mult timp în casă.

O primă explicație este că în toate aceste luni ne-am aflat într-o stare de perpetuă nesiguranță care a avut ca efect acumularea unor „cantități enorme de stres”, este de părere dr. Karen Cassiday, psiholog clinician și director la Anxiety Treatment Center of Greater Chicago.

Iar toate aceste stări nu vor dispărea dintr-o dată, avertizează psihologul. Acesta e motivul pentru care, în cazul unora dintre noi, ideea de a reveni la vechile obiceiuri nu este privită cu prea mult optimism.

„Atunci când ne confruntăm cu o problemă, dacă ne putem implica într-un fel în rezolvarea ei, acest lucru ne dă senzația că ne aflăm în control”, explică dr. Cassiday.

În schimb, în perioada pandemiei, cei mai mulți dintre noi am fost rugați să ajutăm nefăcând nimic. A trebuit să stăm, pur și simplu, în case. Revenitul brusc la muncă și la activitate nu va înlătura, dintr-o dată, senzația de neputință pe care am experimentat-o în timpul izolării la serviciu, spun psihologii.

Este în regulă să ne simțim, în această perioadă, neconfortabil în prezența altor oameni? Ce spun psihologii

În plus, carantina a venit și cu o serie de beneficii: faptul că poți petrece mai mult timp împreună cu familia și cu cei dragi, dispariția timpilor morți în trafic, în timpul deplasărilor la și dinspre serviciu sunt câteva dintre ele. Toate aceste dispar acum, odată cu „revenirea la normalitate”.

„Mai puțin timp petrecut în trafic în drumul de la și dinspre serviciu a însemnat mai multe ore de somn, mai mult timp petrecut cu familia, mai puțină presiune socială”, arată dr. David Rosmarin, fondatorul Center for Anxiety din New York.

Reîntoarcerea la vechile obiceiuri înseamnă și părăsirea spațiului relativ sigur al locuinței pentru a înfrunta aglomerația de oameni de pe străzi sau din mijloacele de transport în comun. 

„Să stai îngrămădit cu alte persoane într-un tren care face naveta, reprezintă, în sine, un stres de care mulți dintre noi încercau să scape lucrând part-time sau de acasă, încă dinainte de pandemie”, spune Karin Cassiday.

Oamenii de știință sunt de părere că actualele măsuri de distanțare sociale vor fi valabile o perioadă îndelungată, până când un vaccin va putea fi produs cu succes pe scară largă sau până la atingerea așa-numitei imunități de turmă.

Practic, atrage atenția dr. Rosmarin, această stare de neliniște sau stres pe care o vom experimenta în perioada următoare va face parte din „noua normalitate”.

„Ca oameni, ne confruntăm în permanență cu noi provocări. Iar asta este cât se poate de în regulă”, spune psihologul.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Oana Roman, criticată dur de angajatul unui hotel de lux de pe litoral: „Crezi că dacă ești „vedetă” ți se...
Pro FM
Cum s-a schimbat viața lui Charisse Verhaert după divorțul de Julio Iglesias Jr. Modelul și-a găsit dragostea...
Film Now
Tara Reid, greu de recunoscut la 25 de ani de la American Pie. Foarte slabă, dar cu zâmbetul pe buze, pozată...
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i...
Newsweek
VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Halle Berry, imagini virale la 20 de ani de când a fost lansat „Catwoman”. A pozat topless, iar fanii au fost...
navă taiwan
Taifunul Gaemi a lovit cu putere Taiwanul și se îndreaptă spre China. Un cargobot cu nouă oameni la bord s-a...