"Bullying" în cancelarie. O profesoară din Iași a obținut în instanță 12.000 de lei daune și plata a 483 de zile de concediu de odihnă

Data actualizării: Data publicării:
profesoara trista la catedra
Credit foto: Guliver/Getty Images

O profesoară din Iași, fostă directoare de școală gimnazială,  a câștigat în instanță daune morale de 12.000 de lei, dar și contravaloarea a aproape 500 de zile de concediu de odihnă neluate, după ce ar fi fost victima unui "bullying" în cancelarie. Timp de 12 ani, femeia ar fi fost supusă mai multor nedreptăți, iar în final a fost dată afară, tot pe nedrept. Judecătorii au stabilit că reclamanta a fost concediată prin încălcarea flagrantă a procedurilor, scrie reporteris.ro.

Femeia hărțuită timp de 12 ani în sala profesorală a fost directoare la Școala Gimnazială din Chicerea, comuna Tomești, județul Iași. Despre cazul ei, Ziarul de Iași scria încă din 2010:

"De trei ani, profesoara *** o acuză pe directoarea *** de diverse nereguli. De tot atâția ani, directoarea a fost anchetată de numeroase comisii, de la cele ale Inspectoratului Școlar, până la Ministerul Educației și Curtea de Conturi. În urma reclamațiilor și sesizărilor formulate de către profesoara *** la adresa directoarei ***, organele de control pe care aceasta le-a adus în școală nu au semnalat nicio neregulă.

De cealaltă parte, reprezentanții ISJ Iași spun că profesoara înregistrează un record în materie de reclamații. "Dacă veniți la ISJ, vă uimiți. Sunt doua-trei bibliorafturi numai cu sesizarile ei și cu răspunsurile pe care i le-am trimis", a punctat inspectorul școlar adjunct".

Conflictul, scria presa locală la vremea respectivă, ar fi început din cu mai mulți ani înainte. Profesoara ar fi început să trimită reclamații pe bandă rulantă la Inspectoratul Școlar, Ministerul Educației, Inspectoratul Teritorial de Muncă și chiar la Curtea de Conturi.

"Profesoara susține că nu s-a mai putut înțelege cu directoarea din cauză că aceasta ar fi promovat ilegal patru copii de clasa a V-a în clasa a VI-a, în septembrie 2005, luna când a intrat în concediu de creștere a copilului. Directoarea spune, însă, că profesoara a început să îi poarte sâmbetele din 2007, când, în timpul unui consiliu profesoral, i-ar fi atras atenția că a lasat 11 corigenți dintr-o clasă de 15, la o disciplină opțională", se arată în articolul publicat acum 13 ani de Ziarul de Iași.

În ciuda tuturor reclamațiilor depuse pe numele ei, directoarea a rămas în funcție la școala din Chicerea până la începutul lui 2017, atunci când a fost numită pe același post la altă școală.

În paralel, ar fi făcut demersuri pentru ca, din anul școlar următor, să-și păstreze orele și norma și a depus o cerere în acest sens. Din acel moment, spun judecătorii, ar fi urmat un șir lung de evenimente, toate cu încălcarea legii. Concret, diverse structuri din școală (Consiliul Profesoral, Consiliul de Administrație) i-au ignorat cererea și au dispus restrângerea totală de activitate în cazul profesoarei care preda, în principal, Educație Tehnologică. Cu alte cuvinte, a fost concediată, scrie reporteris.ro.

Printre abaterile constatate de judecători se numără și:

  • pentru ședința Consiliului Profesoral nu a existat un convocator cu menţionarea orei de începere şi a ordinii de zi. O martoră la proces a declarat că şedinţa a fost anunţată pentru o anumită oră, însă în ziua şedinţei, aceasta a fost mutată mai devreme, fără ca fosta directoare să fie înșiințată.
  • directorul școlii a propus în Consiliul Profesoral, iar acesta a nominalizat reclamanta pentru restrângere de activitate, deşi acest organ nu are competenţe în evoluţia raporturilor de muncă ale cadrelor didactice.
  • Consiliul de Administraţie nu a dispus prin hotărâre asupra restrângerii de activitate a reclamantei, ci doar a fost înştiinţat de directorul unităţii cu privire la acest lucru, fiind încălcate dispozițiiile legale.

A urmat un lung proces, la capătul căruia fosta directoare a avut câștig de cauză. Instanța i-a acordat daune morale de 12.000 de lei, dar și contravaloarea a 483 de zile de concediu de odihnă neefectuate de-a lungul anilor.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri