Video Câmpurile de rapiță, grâu și orz riscă să fie compromise de secetă. Fermierii au dat drumul la irigații ca în timpul verii

Data actualizării: Data publicării:
Aerial view of tractor with mounted seeder performing direct seeding of crops on plowed agricultural field. Farmer is using farming machinery for plan
Temperaturi ridicate pentru sfârșitul lunii octombrie. Foto: Profimedia Images

Pe câmpurile din România se irigă exact ca la începutul verii. Disperați că își vor pierde culturile semănate în urmă cu o lună, fermierii care au sisteme de irigații au deschis robinetul. Din cauza temperaturilor ridicate pentru sfârșitul lunii octombrie, culturile de grâu, rapiță și orz riscă să fie compromise.

Cu toate că toamna se apropie de sfârșit, este anormal de cald pentru această perioadă. Acum sunt aproape 20 de grade la Galați, iar aceste temperaturi nu fac bine culturilor de pe câmp, deoarece evapora apa care se mai găsește în sol.

Seceta pedologică de adâncime cu care se confruntă agricultorii de mai bine de 5 ani i-a făcut pe aceștia să dea drumul la irigații, fiind al doilea an când fermierii dau durmul la apă și irigă câmpurile exact ca-n timpul verii, lucru la care nici nu se gândeau în anii trecuți, când se bazau doar pe ploile de toamnă. Însă lipsa ploii și temperaturile tot mai ridicate usucă totul pe câmp. 

Disperați că-și vor pierde culturile semănate de curând, fermierii au dat drumul la apă, chiar dacă au cheltuieli mari cu apa și energia electrică. Doar așa speră agricultorii să salveze culturile de grâu, rapiță și orz. Dacă nu plouă, acolo unde nu sunt sisteme de irigații, culturile vor fi compromise.

2023, unul dintre cei mai călduroși ani măsurați vreodată

Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, 2023 se va înscrie pe lista celor mai călduroşi ani măsuraţi vreodată.

"Consultându-mă cu colegii mei de la Administraţia Naţională pentru Meteorologie, se pare că şi 2023 se va înscrie în lista celor mai călduroşi ani pe care i-am putut măsura şi evalua vreodată", a declarat oficialul. 

Fechet susține că în Raportul de ţară privind clima şi dezvoltarea, realizat de către Banca Mondială în colaborare cu instituţiile statului român, care este "o radiografie complexă a vulnerabilităţilor climatice ale României şi un ghid pentru politicile publice" sunt prezentate date îngrijorătoare cu privire la inundațiile tot mai frecvente și seceta care amenință agricultura.

"Unele date prezentate sunt îngrijorătoare: inundaţiile care devin tot mai frecvente şi pun în pericol sănătatea şi bunăstarea populaţiei, valurile de căldură şi secetă care ameninţă agricultura - un sector important şi de subzistenţă pentru foarte mulţi români", a mai spus ministrul.

El a reamintit că Ministerul Mediului şi-a propus investiţii în infrastructura de apă, în sisteme moderne de irigaţii şi măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor. Alte obiective sunt sprijinirea comunităţilor vulnerabile în vederea adaptării la schimbările climatice şi asigurarea accesului la energie. Ministrul a subliniat importanţa colaborării între instituţii, dar şi la nivelul Uniunii Europene, pentru gestionarea provocărilor generate de schimbările climatice.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri