Video Captură record: Zeci de kilograme de droguri, în valoare de 600.000 de euro, au fost descoperite după un control în trafic

Data publicării:
droguri
Poliţiştii au reţinut trei persoane, în Brăila, asupra cărora au fost găsite 30 de kg de droguri de mare risc, de tip Cristal. FOTO: Captură video Digi24/ Poliția Română

Poliţiştii au reţinut trei persoane, în Brăila, asupra cărora au fost găsite 30 de kilograme de droguri de mare risc, de tip Cristal, în valoare de 600.000 de euro, captura fiind cea mai mare de până acum.

Conform IPJ Galaţi, în urma activităţilor investigative şi de cercetare efectuate într-un dosar penal pe linia combaterii traficului de droguri de mare risc, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi, vineri, au oprit în trafic un autoturism, în judeţul Brăila, în zona haltei C.F.R. Surdila Găiseanca, în care se aflau trei bărbaţi, toţi din Brăila, cu vârstele de 49, 26 şi 19 ani.

La controlul autoturismului, poliţiştii au găsit 30 de kg de substanţă de tip Cristal, susceptibilă a face parte din categoria drogurilor de mare risc. 10 kg au fost găsite sub scaunul de la şofer, iar 20 de kg în roata de rezervă.

Această captură este cea mai mare de până acum.

Valoarea pe piaţă a acestui drog, care urma să fie comercializat în judeţele Galaţi şi Brăila, cunoscut sub denumirea de 3 CMC, este de aproximativ 600.000 de euro, iar, la nivel naţional, această captură este cea mai mare de până acum.

În urma audierilor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a celor trei bănuiţi iar sâmbătă cele trei persoane vor fi prezentate la Tribunalul Galaţi, cu propunere de arestare preventivă

Substanţa 3 CMC a fost introdusă sub control prin modificare legislativă în martie 2023 şi este asimilată drogurilor de mare risc, la fel ca şi cocaina, heroina sau mefedrona.

Pe piaţa neagră, substanţa se poate găsi în formă pură sau multiplicată cu substanţe precum glucoza, talc, creatina, pentru a multiplica profitul reţelelor.

Această multiplicare se face în aşa-numitele laboratoare de condiţionare. În aceste locaţii, substanţa poate fi pulverizată şi pe materie vegetală, pentru a fi apoi fumată. Liantul este acidul izopropilic.

Substanţa a fost prezentă pe piaţa neagră începând cu anul 2019

Substanţa a fost prezentă pe piaţa neagră începând cu anul 2019 şi are denumirea stradală CRISTAL.

Până în martie 2023, era încadrată ca şi substanţă psihoactivă, iar pedeapsa era mică pentru traficarea substanţei, de la 6 luni la 3 ani.

După modificările legislative din martie 2023, pentru traficarea acestui drog, dacă se poate proba că suspecţii au săvârşit infracţiunea de introducere în ţară a acestuia, riscă o pedeapsa de la 10 la 20 de ani, precum şi interzicerea unor drepturi.

Efectele sunt unele diverse, în funcţie de organism, similare cu cele ale MDMA şi amfetaminei.

Consumatorul experimentează lipsa empatiei, agresivitate, agitaţie, tremur, dezinhibiţie, lipsa coordonării şi o sete permanentă.

Efectele pe termen lung nu au putut fi bine documentate la nivel european, fiind o substanţă relativ nouă.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri