Caz revoltător la Constanța. O femeie a murit la spital după ce a așteptat două ore o ambulanță

Data actualizării: Data publicării:
ambulanta la spital
Caz revoltător la Constanța. O femeie a murit la spital, după ce a așteptat două ore o ambulanță. FOTO: captură Digi24

Sistemul sanitar din România nu a reușit să salveze o femeie de 75 de ani care ajunsese la o unitate de primiri urgențe din județul Constanța. Două ore a așteptat în zadar femeia să fie preluată de o ambulanță. S-a simțit tot mai rău, și până la urmă a murit. Acum, medicii trebuie să răspundă la întrebările anchetatorilor.

Pacienta a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe Băneasa la ora 17.30. A fost adusă de familie pentru că respira cu dificultate. Aici a fost preluată de medicul de gardă.

Cristina Dinu, nepoata femeii: "I-au aplicat procedurile care sunt în urgență, masca de oxigen, i-au luat tensiunea, deci au făcut ce se face într-un spital de urgență."

Pentru că nu aveau dotările necesare, medicii au cerut o ambulanță să o ducă la spitalul cel mai apropiat, cel de la Medgidia. Primul apel a fost la nici 20 de minute de la internarea femeii.

Medicii punctului de primiri urgențe Băneasa, din județul Constanța, spun că au sunat la ambulanță de trei ori și timp de două ore i-au acordat îngrijiri medicale pacientei în vârstă de 75 de ani și chiar au resuscitat-o.

Crina Kibedi, purtător de cuvânt la Spitalul Județean Constanța: "La ora 19.31 de minute s-a revenit cu solicitarea către dispecerat. În tot acest timp pacienta a fost monitorizată și asistată medical, fiind în continuare stabilă hemodinamic și respirator."

La scurt timp după al doilea apel, starea pacientei s-a agravat. La ora 19:42, medicii de la UPU Băneasa au sunat din nou după ambulanță, care a venit în jumătate de oră. Prea târziu pentru femeia de 75 de ani, care decedase deja.

"Din punct de vedere al SAJ Constanța, nu au existat neconformități în gestionarea cazului de la UPU Băneasa. (...) În gestionarea cazurilor medicale, prioritate au cazurile de cod roșu, la fel și în cazul celor de cod galben, cele aflate la domicilii sau în locuri publice. (...) Serviciile de urgență prespitalicească sunt servicii medicale în așteptare", a transmis conducerea SAJ Constanța.

Cazul a ajuns rapid și la Ministrul Sănătății, care a cerut măsuri urgente. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: "Vreau să fie clar, nu vrem să închidem spitale, dar să reconvertești spitale în unități medicale care oferă servicii medicale de exemplu ambulatorii sau spitale de zi, e cu totul si cu totul altceva. O să avem o discuție și cu reprezentanții asociațiilor  comunelor, orașelor, municipiilor, trebuie să discutăm deschis cu ei."

Peste 20 de localități depind de Unitatea de Primiri Urgențe Băneasa, care până nu de mult făcea parte dintr-un spital cu toate dotările. Între timp, a rămas doar o clădirea care stă să cadă.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri