Video Cazul femeii care a născut pe trotuar, în Urziceni. Alexandru Rafila cere demiterea managerului de spital: „Este morală și potrivită”

Data actualizării: Data publicării:
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Foto: Profimedia Images

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus luni, în cadrul unei conferințe de presă privind cazul femeii care a născut pe trotuar, în Urziceni, că o demisie de onoare sau chiar demiterea de către primarul localității a managerului de spital este „morală și potrivită”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Chiar dacă nu stă în puterea mea, consider că o demisie de onoare sau o demitere managerului acestei unități medicale de către primarul din Urziceni, ca urmare a acestui eveniment scandalos, eu cred că este și morală și potrivită”, a spus Rafila.

Rafila cere medicilor să trateze toți pacienții cu „empatie și grijă”. „Fac un apel public și aș vrea să facem cu toții acest apel de fiecare dată când avem ocazia către întreg pesonalul medical să acorde asistență medicală cu empatie și cu grijă tuturor pacienților”, a mai spus ministrul Sănătății.

Rafila precizează că s-au dat sancțiuni și a fost organizată o teleconferință cu DSP-urile pentru a „le reaminti care sunt responsabilitățile tuturor unităților medicale”. 

„Chiar dacă această unitate sanitară nu avea legătură cu Ministerul Sănătăţii, pentru că era un spital în subordinea Primăriei din Urziceni, asta nu are niciun fel de importanţă. (...) Existenţa unei unităţi sanitare este pentru a acorda asistenţă medicală, nu pentru ca să existe pur şi simplu. (...) Implicarea autorităţii locale, inclusiv modul de selecţie a celor care sunt manageri ai acestor spitale cred că este foarte important. (...) În niciun caz nu trebuie respinsă sau îndrumată o femeie care este în travaliu spre altă unitate medicală, pentru că riscurile atât pentru mamă, cât şi pentru copil sunt mari”, a explicat Alexandru Rafila.

Citiți și:
Reacție revoltătoare a primarului din Urziceni despre femeia care a născut pe trotuar: Săraca, nu știe de capul ei

Ministrul Sănătăţii a transmis că Inspecţia Sanitară de Stat verifică situaţia şi încearcă să reconstituie întreaga situaţie, precizând că va face publice măsurile dispuse.

„Am vazut imaginile de la Urziceni. (...) Inspecţia Sanitară de Stat trebuie să reconstituie exact întreaga situaţie şi vom pune la dispoziţie toate informaţiile pe care le avem, precum şi măsurile care au fost luate în cazul în care ele se impun”, a spus Rafila, înaintea conferinței de presă.

O femeie a născut pe stradă, ajutată de echipajul de pe o ambulanţă, după ce ar fi fost refuzată de Spitalul Urziceni, a scris, luni, pe Facebook, ambulanţierul Marian Iordache.

„Săptămâna începe cu o nouă viaţă! În această dimineaţă, în jurul orei 6,00, echipajul 97 al SAJ Ialomiţa, substaţia Urziceni, a asistat la naştere o tânără de 24 ani, mama celei de-a treia fetiţe perfect sănătoasă! Felicitări mamei, felicitări colegei mele, Gabriela Dobra, pentru profesionalism şi implicare! P.S. - Aş atribui o mare bilă neagră spitalului municipal Urziceni pentru dezinteres total şi nepăsare, pacienta prezentându-se cu aproximativ 15 minute înainte la CPU, în travaliu, fiind refuzată, motivându-se că vor chema ambulanţa. Un caz cu happy end, dar nu toate se pot încheia aşa”, este postarea făcută de ambulanţier.

A fost deschis dosar penal  pentru acuzația de abuz în serviciu

Poliţiştii din Ialomiţa au deschis dosar de cercetare penală pentru abuz în serviciu, în cazul femeii care a născut în faţa Spitalului Urziceni.

„La data de 31 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Urziceni s-au sesizat din oficiu, în urma imaginilor apărute în spaţiul public, privind o femeie care naşte în curtea unei unităţi medicale. Faptele privesc săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, ca urmare a neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu de către personalul medical”, a transmis, luni, IPJ Ialomiţa.

Sursa citată a precizat că o femeie, de 24 de ani, din localitatea Bărbuleşti, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Urziceni, în travaliu, la scurt timp aceasta născând în curtea unităţii medicale.

„S-a constituit echipa de cercetare la nivelul subunităţii, fiind efectuate verificări în legătură cu aspectele semnalate”, a mai transmis Poliţia.

Imagini cu o femeie care naşte pe trotuar, în faţa Spitalului Urziceni, au fost publicate, luni, pe Facebook. Femeia nu ar fi fost primită în unitatea medicală din lipsă de locuri.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri