CCR a respins contestația PSD: Angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat, constituțională

Data publicării:
judecatorii curtii constitutionale în şedinţă
Curtea Constituţională a României. Foto: Inquam Photos Photos/Octav Ganea

Curtea Constituțională a respins miercuri cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvern și Parlament cu privire la Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020, solicitare formulată de Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat miercuri, la Curtea Constituţională, că legile referitoare la buget trebuie să fie dezbătute şi aprobate în Parlament, nu să fie adoptate de Guvern prin asumarea răspunderii, în timp ce reprezentantul Guvernului, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Olivia Diana Morar a susținut că că Guvernul, prin procedura de asumare a răspunderii, a respectat rolul Parlamentului de unică autoritate legiuitoare.

Președinții celor două camere ale Parlamentului au contestat la finalul anului trecut Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale.

Astfel, ei au sesizat Curtea Constituțională pentru soluționarea unor conflicte juridice de natură constituțională între Parlament și Guvern privind cele două legi.

Guvernul își angajaze, în Parlament, răspunderea pe Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale pentru 2020.

Proiectul a suferit mai multe modificări după ce Guvernul a acceptat o parte dintre amendamentele USR și ALDE, printre care amânarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari.

Premierul Ludovic Orban a precizat că a decis asumarea răspunderii pe buget pentru că altfel acesta nu putea fi adoptat la timp.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri