Video Ce a obținut Iohannis la Summitul de la Vilnius: Pentru orice amenințare care ar putea afecta România, NATO are un răspuns pe măsură

Data actualizării: Data publicării:
iohannis
Klaus Iohannis Foto: Profimedia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la finalul reuniunii de la Vilnius, că România şi-a îndeplinit obiectivele stabilite la Summitul NATO, arătând că prin noile planuri de apărare ale Alianţei pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta ţara noastră Alianţa Nord-Atlantică are un răspuns pe măsură.

„România şi-a îndeplinit şi de această dată obiectivele stabilite pentru acest Summit NATO deosebit de important. Este rezultatul unei munci de echipă şi mulţumesc tuturor celor implicaţi. Deciziile noastre de la acest Summit au demonstrat, fără echivoc, solidaritatea legăturii transatlantice şi unitatea aliată”, a spus şeful statului. 

„Am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România. Astfel, pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, Alianţa are un răspuns pe măsură pregătit”, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis  spune că în ceea ce priveşte postura NATO de descurajare şi apărare în mod cert se face un pas decisiv în direcţia consolidării securităţii aliate. „Ne-am asigurat că există cadrul pentru creșterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forțe de întărire, dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de pre-poziționarea de echipamente”, spune președintele.

„Deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură”

Iohannis a mai subliniat că „deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliaţi au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim”.

„Deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliați au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim. Totodată, am abordat noi posibilități de cooperare în cadrul NATO și în relație cu partenerii Alianței, pentru a facilita dezvoltarea de capabilități și a industriei de apărare, demersuri care favorizează inclusiv revitalizarea industriei de apărare din România.

Trebuie să ne întărim și apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16, dar acest hub va fi accesibil și pentru piloții Aliați și pentru cei ucraineni. Este un rol important, pe care România și l-a asumat aici”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

El a mai spus că a anunţat la reuniunea de vară a Summitului NATO crearea, împreună cu Bulgaria „a unui Comandament regional dedicat forţelor speciale, care este deschis Aliaţilor şi partenerilor noştri”.

„Am făcut, totodată, încă un pas în consolidarea atenției NATO asupra regiunii Mării Negre, care rămâne de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Comunicatul Final al Summitului se referă la necesitatea monitorizării și a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre.

Totodată, menționează, la solicitarea României, eforturile aliate în regiune pentru asigurarea securității, siguranței, stabilității și a libertății de navigație. Este prima dată când Marea Neagră, Marea Neagră propriu-zisă, beneficiază de un paragraf distinct în Comunicatul Final al unui Summit”, a mai spus președintele Iohannis. 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri