Ce ar putea să însemne ChatGPT și Inteligența Artificială pentru viitorul medicinei (CNN)

Data publicării:
Braț robotic care ține o seringă
Foto: Profimedia Images

ChatGPT, programul AI care a devenit celebru în ultima perioadă pentru abilitățile sale avansate, deschide noi orizonturi și în medicină, iar oamenii încep să se gândească la cum poate fi utilizată tehnologia AI în acest domeniu, relatează CNN. Recent, ChatGPT a reușit să răspundă corect la suficiente întrebări de medicină la un test de antrenament încât, dacă ar fi putut participa la examenul de licență pentru medici din SUA, ar fi trecut.

ChatGPT, un program AI creat pentru a răspunde la întrebări ale utilizatorilor de internet într-o manieră conversațională, a generat atât de mult interes încât medicii și cercetătorii se întreabă care îi sunt limitările și cum ar putea fi folosit în domeniul sănătății și medicinei.

Programele de inteligență artificială există deja de mai multă vreme, însă ChatGPT a generat un interes uriaș, inclusiv în domeniul medicinei, unde asociații profesionale și jurnale științifice medicale au creat grupuri de lucru pentru a găsi posibile aplicații ale AI și pentru a descoperi cum poate fi această tehnologie utilă și care sunt implicațiile etice ale folosirii ei.

Dr. Victor Tseng este unul dintre medicii intrigați de ChatGPT, iar clinica sa, Ansible Health, a creat un grup de lucru pentru a studia problema folosirii AI în medicină și sănătate. El este și co-autorul studiului care a arătat că AI-ul este capabil să ia examenul de licență pentru medici din SUA.

Tseng spune că el și colegii lui au început să se „joace” cu ChatGPT anul trecut și că au fost intrigați de cât de exact acesta putea să diagnosticheze pacienți ipotetici în scenarii ipotetice.

„Am fost atât de impresionați și cu adevărați uimiți de elocvența și de fluiditatea răspunsurilor lui încât am decis să încep un proces formal de evaluare și să-l testăm pe baza cunoștiințelor medicale”.

ChatGPT a luat cu notă de trecere examenul de licență în medicină din SUA

Reperul pe care l-a folosit echipa lui Tseng a fost testul pe care absolvenții de medicină din SUA trebuie să-l treacă pentru a primi licența de practică. Este considerat unul dintre cele mai dure examene din orice profesie pentru că întrebările puse candidaților nu sunt directe și nu au răspunsuri care pot fi găsite cu ușurință pe internet.

Examenul testează cunoștințele de medicină și știință ale candidaților, dar evaluează și capacitatea de a raționa pe baze clinice, etica și gândirea critică, dar și capacitatea de a rezolva rapid probleme.

Echipa de cercetare a folosit 305 întrebări disponibile public de la un examen-eșantion din iunie 2022. Niciuna dintre întrebări sau din informațiile legate de contextul lor specific nu fusese încă indexat în Google înainte de 1 ianuarie 2022, așa că ele nu fuseseră trecute prin filtrul lui ChatGPT.

Autorii studiului au eliminat întrebările cu imagini și grafice și au folosit o sesiune nouă de chat pentru fiecare întrebare pusă AI-ului. Studenții petrec, de cele mai multe ori, ore în șir pentru pregătire înainte de examen, iar facultățile le dau timp liber special pentru pregătire înainte de acest examen.

ChatGPT a performat la un nivel uimitor, însă, fără niciun fel de pregătire prealabilă. AI-ul a reușit să atingă note de trecere sau să fie aproape de ele pentru fiecare segment al examenului, demonstrând un „nivel ridicat de perspicacitate și consistență în explicațiile sale”.

Citiți și: Softul de Inteligență Artificială ChatGPT a luat note de trecere la examene de la prestigioase facultăți de drept și economie

Tseng s-a declarat impresionat:

„Pe internet sunt multe informații înșelătoare sau irelevante față de subiecte specifice. Să încerci să cauți pe Google sau să înțelegi intuitiv probleme cu o abordare de acest fel e dificil. Ar putea să ia ore să răspunzi la o întrebare în acest fel. Însă ChatGPT a fost capabil să dea un răspuns corect în 60% dintre cazuri, cu explicații valide date în timp de cinci secunde”, spune el.

Dr. Alex Mechaber, vicepreședinte al US Medical Licensing Examination la Consiliul Național al Examinatorilor din Medicină din SUA, spune că rezultatul obținut de ChatGPT nu l-a surprins și că organizația din care face parte testează, de asemenea, ChatGPT.

„Această tehnologie este captivantă. Suntem conștienți și vigilenți cu privire la riscurile pe care aceste programe le aduc în ce privește potențialul de dezinformare, stereotipii și părtinire.

Dar cred că tehnologia va deveni mai bună și mai bună și suntem interesați să vedem cum o putem îmbrățișa și folosi în modurile cele mai utile”, spune el.

Artie Shen, doctorand aproape de absolvire la Center for Data Science de la NYU, caută să vadă care este potențialul lui ChatGPT de a interpreta imagistică medicală pentru alte AI-uri.

Timp de ani de zile, cercetătorii au studiat programe AI pentru startup-uri sau pentru companii mari, ca Google, în speranța că ele vor putea recunoaște modele complexe în imagistică. Speranța lor este că aceste AI-uri vor putea să ofere evaluări cantitative care să descopere boli, poate chiar mai eficient decât un specialist.

„AI-ul îți poate da un diagnostic foarte exact, dar nu poate să-ți spună cum a ajuns la acel diagnostic”, spune Shen, care este de părere că ChatGPT ar putea să lucreze cu alte programe similare care să arate felul în care „raționează” și observă.

Tseng spune că ChatGPT poate fi un instrument important pentru a îmbunătăți practica medicală în același fel în care informațiile online au permis pacienților să înțeleagă mai bine informațiile date de medici și i-au forțat pe aceștia din urmă să devină mai buni la comunicare cu pacienții lor, pentru că trebuie să le explice ce au citit online.

ChatGPT nu-i va înlocui pe medici, dar îi poate ajuta să fie mai buni în munca lor – profesia medicală ar putea să devină mai accesibilă – de exemplu, un medic ar putea să-i ceară lui ChatGPT să «traducă» limbajul medical complicat într-o limbă mai ușor de înțeles pentru pacienți.

„AI-ul este aici. Ușile sunt deschise. Speranța mea este că ne va face pe mine și pe noi, medicii, mai buni”, a concluzionat Tseng.

ChatGPT a devenit un fenomen și în lumea cercetării științifice

ChatGPT deja face parte din discuția mai largă legată de cercetare și publicare în jurnale șiințifice. Până și rezultatele studiului citat anterior au fost scrise cu ajutorul acestui AI. Inițial, ChatGPT fusese inclus pe lista autorilor draft-ului, însă Tseng spune că, la final, AI-ul nu va putea fi inclus în lista finală de autori a studiului publicat.

Luna trecută, Nature a publicat noi instrucțiuni care prevăd că astfel de programe nu pot fi creditate ca autori de articole științifice pentru că „orice atribuire a statutului de autor atrage responsabilitatea subiectului în cauză față de conținutul textului său. Instrumentele de tip AI nu au capacitate pentru a fi responsabile în acest sens”.

Totuși, un articol publicat joi, în jurnalul Radiology, a fost scris aproape exclusiv de ChatGPT. AI-ul a fost întrebat dacă poate să înlocuiască un scriitor om, iar răspunsul său a fost că poate inclusiv să scrie rapoarte științifice și să creeze documente pe care pacienții să le citească.

„Cred că această tehnologie ne poate ajuta, în mod evident, dar tot ce ține de AI trebuie să vină cu niște măsuri de siguranță”, este de părere dr. Linda Moy, editoare a jurnalului Radiology și profesoară de radiologie la NYU Grossman School of Medicine. Ea a precizat că articolul scris de ChatGPT este, în mare, corect, dar că AI-ul a inventat unele referințe bibliografice.

Una dintre principalele îngrijorări expuse de Moy este că AI-ul ar putea să fabrice date. Programul este atât de bun pe cât este și informația pe care o primește, spune ea. Având în vedere câte informații înșelătoare sau minciuni sunt scrise pe internet, mai ales în privința lucrurilor importante, precum vaccinurile anti-Covid, atunci ChatGPT ar putea să producă și rezultate proaste.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri