Exclusiv Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca România. Ben Hodges: „Drumurile nu vor ajuta forțele române și NATO să respingă un atac rusesc”

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
blindate Stryker în cadrul unui marș în România, 2015
Blindate americane Stryker în cadrul unui marș organizat în România în 2015. Foto: Inquam Photos

Într-un scenariu pur ipotetic, de tipul „Ce-ar fi dacă?”, potrivit căruia Rusia ar ataca direct România, proasta infrastructură rutieră și feroviară a țării noastre ar crea, în primul rând, probleme armatei române și aliaților NATO. În plus, România trebuie să investească în apărarea antiaeriană și în arme precise cu rază lungă de acțiune, care să le permită trupelor române să atace în adâncime, a declarat generalul american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, în exclusivitate pentru Digi24.ro.

„Cred că infrastructura din România este într-o stare jalnică, ca să fiu sincer. Este foarte greu să transporți lucruri în interiorul României. Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau cele NATO să se deplaseze rapid pentru a putea respinge un atac rusesc. Sau o vor face, dar cu costuri mari. E multă muncă în ceea ce privește șoselele și căile ferate pentru a permite deplasarea rapidă a vehiculelor grele”, a spus generalul american în rezervă.

De asemenea, Hodges spune că armata română se mai confruntă „cu niște probleme care trebuie rezolvate”: apărarea antiaeriană insuficientă, rachetele cu rază lungă de acțiune și stocurile de muniții.

În primul rând, (România) nu are o apărare antiaeriană suficentă. Nimeni, nici măcar SUA, nu are suficiente rachete antiaeriene. Vedem cum Rusia folosește rachete de milioane de dolari, arme de precizie, împotriva unor ținte civile. Asta înseamnă că avem nevoie de mai multe capacități antiaeriene pentru a ne proteja orașele, nu doar infrastructura.

„În al doilea rând: arme precise cu rază lungă de acțiune. Vorbim aici despre HIMARS și alte sisteme similare care să le permită trupelor române să atace în adâncime. HIMARS este, evident, cel mai la îndemână exemplu”, a adăugat Ben Hodges. „La final: producția de muniție. Cu toții suntem în urmă, inclusiv SUA, nu am mai produsmuniții și acesta cred că este un domeniu în care România trebuie să investească -în producția de  muniție, artilerie”.

Hodges: „Rușii vor face tot posibilul să distrugă Constanța”

În ciuda acestor neajunsuri, fostul comandant al trupelor SUA în Europa consideră că „armata română este mult mai puternică decât era acum 20 de ani”.

„Am fost alături de militarii români în Afganistan și am văzut calitățile acestora. Am observat că s-au făcut eforturi pentru modernizare, nu doar din punct de vedere al tehnicii de luptă, dar și în ceea ce privește nivelul de pregătire, disciplina și permanenta îmbunătățire a armatei - toate începute cu mai mulți ani în urmă. I-am cunoscut pe generalii Ciucă (Nicolae Ciucă, actualul lider al PNL n.r.), Petrescu (Dan Petrescu, șeful Statului Major al armatei - n.r.), Berdilă (cel mai probabil Ioan Berdilă, locțiitor al șefului Statului Major n.r.) și alți ofițeri excelenți, ofițeri tineri și soldați din forțele române”, a spus generalul american.

Cred că ultimul lucru pe care și-l dorește Rusia este să se bată cu România.

Astfel, Ben Hodges nu s-a arătat foarte impresionat de armata rusă.

„Uitați-vă la cât de prost s-a comportat armata rusă în Ucraina. Au pierdut majoritatea unităților lor de elită și cele mai bune echipamente. S-au dus. Vor mai trece ani de zile până vor reuși să atingă nivelul pe care îl aveau acum câțiva ani. Nu sunt impresionat, dar trebuie să fim pregătiți în cazul în care vor folosi rachete cu rază lungă împotriva țintelor civile”, a spus fostul comandant al trupelor SUA în Europa.

„(Rușii) vor face tot posibilul să distrugă Constanța, să distrugă infrastructura României. (Rușii) au un avantaj: mărimea flotei lor (de la Marea Neagră). Pentru România, o parte cheie a apărării sale este îmbunătățirea cooperării cu vecinii: nu doar Ucraina, ci și Moldova, Bulgaria și în special Turcia. Apoi, mai sunt mii de soldați ameicani in România, la fel și francezi, aveți poliție aeriană NATO la MareaNeagră, la baza MK, sunt multe capacități ale aliaților aici”, a adăugat Ben Hodges.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri