Centrul Rus de Știință și Cultură de la București a fost înființat după întâlnirea lui Titus Corlățean cu Serghei Lavrov, la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
titus coltean da mana cu serghei lavrov, cu o mapa in mana
Fostul ministru de externe Titus Corlățean, în timpul vizitei la Moscova în 2013, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Foto: mae.ro

Centrul Rus de Știință și Cultură de la București, a cărui activitate a fost suspendată marți, ca urmare a deciziei Ministerului de Externe, a fost deschis în 2015. Inițiativa înființării unui astfel de centru a fost anunțată în 2013, în timpul vizitei fostului ministru de Externe Titus Corlățean la Moscova, unde s-a întâlnit cu Serghei Lavrov.

Ideea înființării unui Centru Rus de Știință și Cultură la București a fost anunțată în 2013, când ministrul de Externe de atunci, Titus Corlățean, a fost în vizită la Moscova, unde a fost primit de omologul său, Serghei Lavrov.

Printre subiectele discutate s-a numărat și deschiderea unui astfel de centru la București. În oglindă cu Centrul Rus de la București, și România a deschis un Institut Cultural la Moscova.

„În marja vizitei, au fost semnate două documente juridice interguvernamentale – Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la înfiinţarea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român de la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti şi Programul de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, mass-media, tineretului, sportului şi turismului între cele două guverne – precum şi un document de cooperare la nivelul Ministerelor Afacerilor Externe al României şi Federaţiei Ruse”, a anunțat Ministerul de Externe într-un comunicat pe 9 iulie 2013, în urma întâlnirii dintre Titus Corlățean și Serghei Lavrov.

Centrul Rus de Știință și Cultură de la București a fost început să funcționeze doi ani mai târziu, în 2015, cu ocazia festivalului de film rusesc „Puterea momoriei”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul român de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul Rusiei la București, pe care l-a informat că România a decis suspendarea activității Centrului Rus de Cultură și Știință la București.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România”, a anunțat MAE într-un comunicat.

Motivarea deciziei este legată de „derapajele” Centrului Rus, care „s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”.

Centrul Rus Bucuresti - Cristi Sutu
Centrul Rus de Cultură și Știință de la București. Foto: Cristi Șuțu
Centrul Rus Bucuresti 1 - Cristi Sutu
Activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință de la București va fi suspendată. Foto: Cristi Șuțu
Centrul Rus Bucuresti 2 - Cristi Sutu
Activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință de la București va fi suspendată. Foto: Cristi Șuțu

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri