Ciolacu îl contrazice pe ministrul german al Apărării: „Nu este cazul să ne pregătim de război”

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu la sedinta de guvern
FOTO: Inquam Photos/ Saul Pop

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, la PSD Maramureș, că nu este cazul să ne pregătim de război.

Întrebat despre declarațiile șefului armatei din Marea Britanie, care le-a spus oamenilor să se pregătească de un „război masiv cu Rusia”, dar și despre avertismentul ministrului german al Apărării, Marcel Ciolacu a răspuns că nu este cazul să ne pregătim pentru un conflict.

„Nu e cazul să ne pregătim de război”, a spus premierul.

Declarațiile premierului au loc la câteva zile după ce șeful armatei din Marea Britanie a avertizat populația să se pregătească de un „război masiv cu Rusia”, dar și după afirmațiile ministrului german al Apărării, care a a avertizat că Putin ar putea ataca NATO în „5-8 ani”.

Șeful armatei din Marea Britanie a avertizat populația să se pregătească de un „război masiv cu Rusia”

Șeful Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a comparat situația actuală din Ucraina cu marile crize geopolitice din anii 1914 și 1937 și spune că e nevoie ca britanicii și europenii să se pregătească de un posibil război masiv cu Rusia, în condițiile în care regimul de la Kremlin devine tot mai agresiv, relatează Euronews.

Șeful militar al armatei britanice i-a avertizat pe cetățenii Regatului să fie pregătiți de un război la nivelul celor două mari conflicte din secolul XX. Generalul Patrick Sanders a făcut declarațiile la Expoziția Internațională de Vehicule Blindate de la Londra.

El a mai spus că invazia rusească a Ucrainei este un semnal al lucrurilor care vor veni, avertizând că lecțiile războaielor trecute trebuie învățate înainte să fie prea târziu.

„Predecesorii noștri au eșuat în a înțelege implicațiile așa-zisei Crize din Iulie, din 1914 (n. red. – premergătoare Primului Război Mondial), și s-au împiedicat până au căzut într-unul dintre cele mai groaznice războaie. Nu ne permitem să facem aceeași greșeală și astăzi. Ucraina chiar contează”, a spus el.

Generalul britanic a mai insistat și că scara potențială a acestui posibil conflict cu Rusia nu trebuie subestimată.

Putin ar putea ataca NATO în „5-8 ani”, avertizează ministrul Apărării din Germania

De asemenea, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus într-un interviu acordat cotidianului Der Tagesspiegel că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să se pregătească în vederea unui război cu Rusia. El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o extindere a războiului din Ucraina, relatează News.ro.

Fostul parlamentar, membru al Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, trage un semnal de alarmă cu privire la „ameninţările voalate” ale președintelui rus Vladimir Putin.

„Auzim ameninţări ale Kremlinului aproape zilnic (...). Trebuie să ţinem, aşadar, cont de faptul că Vladimir Putin ar putea ataca într-o bună zi un stat membru NATO. Trebuie să reînvăţăm să trăim cu pericolul”, avertizează el.

În ciuda faptului că un atac rus nu pare probabil „pentru moment” în opinia sa, ministrul german îşi avertizează aliaţii europeni cu privire la viitorul conflictului.

„Experţii noştri se aşteaptă, peste cinci-opt ani, la o perioadă în care acest lucru este posibil”, avertizează Pistorius.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri