Cioloș: România trebuie să propună un comisar european până cel târziu săptămâna viitoare

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos salut cu mana ridicata
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat marți, la Strasbourg, că România ar trebui să-și transmită nominalizarea pentru postul de comisar european cel târziu la începutul săptămânii viitoare, pentru ca Parlamentul European să-și poată respecta calendarul și să voteze noua Comisie Europeană, informează Agerpres.

„Dat fiind că mai avem încă trei comisari care trebuie audiaţi - din partea Ungariei, România şi a Franţei, iar România şi Franţa trebuie încă să-şi desemneze comisarul şi sper ca asta să se întâmple în următoarele zile - e clar că viitoarea Comisie nu va putea să-şi înceapă activitatea înainte de 1 decembrie", a declarat Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European.

„Eu cred că la începutul săptămânii viitoare ar trebui să fie făcută această nominalizare pentru ca acel calendar pe care noi ni-l propunem în Parlament să poată să fie respectat şi să putem vota noua Comisie la sesiunea din noiembrie", a afirmat Cioloş.

„Partidele trebuie să se înţeleagă asupra unui candidat pentru comisar care să poată să reprezinte demn România şi care să poată fi cu adevărat un comisar european. Nu un comisar care să reprezinte interese de partid sau ale unor grupări dintr-un partid sau altul, ci o personalitate care să poată să lucreze, român fiind, în interesul Uniunii Europene. Şi eu cred că avem de unde alege, fie că sunt politicieni, fie că sunt oameni cu expertiză, şi cu experienţă, şi cu recunoaştere la nivel european", a adăugat europarlamentarul român.

Cioloş a afirmat că nu se mai poate în circumstanţele politice din România ca ţara să aibă un candidat susţinut doar de PSD.

„Dată fiind situaţia politică din România eu nu văd cum ar putea veni o propunere din România care să fie susţinută doar de PSD. Riscă să transfere problemele din România aici în Parlament", a spus el.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a declarat că preşedintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este „foarte îngrijorată” de situația comisarului din partea României. „Își dorește foarte mult să desemnăm o doamnă la Transporturi”, a mai spus el.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri