Cod galben de ceaţă densă şi polei în mai multe județe din țară. Zonele afectate

Data publicării:
polei
Cod galben de ceaţă densă, gheţuş şi polei. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă şi gheţuş în localităţi din opt judeţe, valabile în orele următoare.

Potrivit meteorologilor, până la ora 10:00, în zona depresionară a judeţului Harghita se va semnala local ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri. Fenomenul va favoriza, în funcţie şi de condiţiile locale, formarea gheţuşului.

De asemenea, până la ora 9:00, vor fi fenomene meteo similare în zeci de localităţi din judeţele: Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Constanţa şi din zona joasă a judeţelor Arad şi Timiş.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM, potrivit Agerpres.

Infotrafic: Se circulă în condiții de ceață în 14 județe

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează, miercuri, că ceaţa este semnalată pe mai multe artere rutiere din judeţele Arad, Argeş, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Ialomiţa, Olt, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Teleorman, Tulcea, Vrancea şi Timiş.

Potrivit sursei citate, pe alocuri sunt condiţii de formare a poleiului.

Pe autostrada A3 Bucureşti-Braşov se circulă în condiţii de ceaţă, vizibilitatea fiind scăzută pe alocuri sub 200 de metri.

Pe celelalte artere rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 Bucureşti-Piteşti, A2 Bucureşti - Constanţa şi DN 1 Ploieşti-Braşov, se circulă pe un carosabil preponderent uscat, valorile de trafic fiind reduse.

Centrul Infotrafic subliniază că ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. De asemenea, se arată că este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare.

Se recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

Sursa citată precizează că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic, mai arată sursa citată.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri