Video Cristian Pîrvulescu: Hamasul a vrut să provoace Israelul să facă greșeli. Situația s-a schimbat radical din seara aceasta

Data actualizării: Data publicării:
Cristian Pirvulescu
Profesorul de Științe Politice Cristian Pîrvulescu. FOTO: Inquam Photos / Ilona Andrei

Profesorul Cristian Pîrvulescu, convins că aviația israeliană este cea care a bombardat marți noapte un spital din Gaza, bombardament soldat cu "sute de morți", potrivit BBC și CNN, susține la Jurnalul de Seară de la Digi24 că începând din această seară situația s-a schimbat "în mod radical pentru Israel". Potrivit acestuia, toate eforturile făcute de diplomațiile americană și europeană vor fi puse în discuție în urma acestei greșeli, acordurile dintre Israel și statele arabe își vor pierde din putere, iar străzile din Occident, America Latină și țările arabe se vor umple de protestatari. El mai spune că riscul ca atentate teroriste să se petreacă în foarte multe locuri este extrem de ridicat, "pentru că va fi răspunsul pe care arabii radicalizați din diferite state vor vrea să îl dea Occidentului care susține Israelul".

"Sunt convins că e vorba de o lovitură a armatei israeliene (IDF). S-ar putea ca informațiile primite, în funcție de care s-a ghidat această lovitură, să fi fost speciale pentru a induce în eroare. Dar aici e o problemă a contrainformațiilor militare israeliene. În orice caz, situația s-a schimbat în mod radical. Din seara aceasta, situația s-a schimbat. Nu cred că Hamasul ar fi putut să săvârșească un asemenea act, chiar dacă este o organizație teroristă.

Hamasul a vrut să provoace Israelul să facă aceste greșeli. Atentatele teroriste din 7 octombrie, cruzimea lor, caracterul lor de pogrom, în care israelienii au fost omorâți pentru că sunt israelieni. Am văzut declarații în lacrimi făcute de purtătoarea de cuvânt a IDF despre modul în care cadavrele israelienilor au fost mutilate. Sunt sute de cadavre nu pot fi recunoscute.

Dar toate lucrurile astea devin amănunte în momentul în care o lovitură a armatei israeliene distruge un spital. Un spital. E ceea ce și-au dorit. Un spital. Toată politica lui Netanyahu s-a prăbușit. Chiar și politica dusă de SUA în administrațiile Trump și Biden în încercarea de a rezola problema israeliană printr-o serie de acorduri. Ele nu mai sunt valabile, nu mai sunt posibile în acest moment. Este un articol de opinie foarte bun în Times of Israel, în care se explică faptul că Netanyahu este principalul responsabil pentru susținerea Hamasului.

Hamasul a fost susținut drept adversar al OEP pentru a justifica politica israeliană. Pentru Netanyahu, OEP și Autoritatea Palestiniană trebuiau să fie marginalizate și ceea ce au reușit este să crească foarte mult violența care a dus, după 10 zile, la un câștig pentru Hamas, nu pentru Israel.

Este îngrozitor ce se întâmplă și toate eforturile făcute de diplomațiile americană și europeană sunt puse în discuție de o eroare pe care armata israeliană a făcut-o. Vom vedea cum vor reuși să iasă din această situație, dar mâine străzile din Occident vor fi pline de protestatari. Nu mai discutăm de America Latină și țările arabe, iar riscurile ca atentate teroriste să aibă loc în capitale europene sunt foarte mari, din ce în ce în mari.

Situația de la Bruxelles de aseară s-ar putea să se repete în foarte multe locuri, pentru că va fi răspunsul pe care integriștii arabi radicalizați, din diferite state, vor vrea să-l dea Occidentului care susține Israelul", a declarat Cristian Pîrvulescu la Jurnalul de Seară de la Digi24.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri