Cum a eșuat Germania în aplicarea legii antifumat. Scenariul care ar putea urma și în România

Data publicării:
fumat decese

La numai un an și jumătate de când în România a intrat în vigoare legea antifumat, care interzice fumatul în spațiile publice, inclusiv în baruri, cluburi și restaurante, parlamentarii pregătesc redefinirea „spațiului public închis”. O astfel de schimbare în legislație le-ar putea lăsa patronilor noi portițe prin care să își transforme localurile în spații în care se fumează.

Deja unele localuri au găsit soluții pentru a le permite clienților să fumeze, în limitele legii sau, mai degrabă, la marginea lor. Închiderea teraselor cu pereţi de folie a fost soluţia pe care au găsit-o proprietarii de localuri.

Iar în condițiile în care actualul premier şi preşedintele executiv al PSD, dar şi fostul premier Sorin Grindeanu ori prefectul de Ilfov au fost surprinși cu țigara în mână pe holurile din Parlament sau în alte instituții publice, fără ca cineva să fie amendat, aleșii și-au propus să modifice legea.

O propunere există deja, din partea lui Daniel Fenechiu, deputat PNL: „Mi-am dorit să existe anumite spaţii destinate exclusiv fumătorilor cred că până la sfârşitul anului vom avea o modificare a legii.”

Liberalul vrea ca spaţiul public închis să fie redefinit. Adică nu doi pereţi plus acoperiş, cum este în prezent, ci trei pereţi plus acoperiş. Au fost aleşi care au contestat la CCR legea antifumat, dar judecătorii nu le-au dat dreptate.

Cazul României seamănă foarte mult cu ce s-a întâmplat în Germania, după adoptarea unor legi antifumat care, inițial, păreau destul de dure. Au urmat procese intentate de patronii de localuri și plângeri la Curtea Constituțională. Apoi a urmat o relaxare a legii. Landurilor li s-a permis să își facă propriile legi antifumat. De exemplu, un turist care a fumat într-un bar din Berlin ar putea lua amendă dacă își aprinde țigara în Munchen, întrucât Bavaria este landul cu cea mai strictă legislație antifumat.

Legile introduse în Germania în 2007 și 2008 au făcut fumatul ilegal în majoritatea barurilor și restaurantelor din țară, însă cu toate acestea, încă mai există locuri în care se fumează, în special în Berlin. După ora 21, zeci de baruri din Berlin își închid bucătăriile, trag obloanele și le permit clienților să fumeze în voie.

Proprietarii localurilor au câștigat în instanță procese, susținând că nu pot fi definite ca spații publice, ci funcționează mai degrabă în regim de cluburi private. Legea spune că fumatul este permis în localurile private, însă doar după ora 21, cât timp nu se servește mâncare, iar în incintă nu sunt prezenți minori.

Barurile și restaurantele care permit fumatul și înainte de ora 21, în timp ce încă se servește mâncare sau de față cu minori pot fi amendate. Cu toate acestea proprietarii spun că poți număra pe degete cazurile în care au fost aplicate amenzi. Mai mult, îi vei găsi pe polițiști tocmai în localurile în care fumatul este permis, spun ei.

Germania este una dintre țările UE cu cea mai laxă legislație antifumat. Unul dintre motive ar putea fi numărul foarte mare de fumători: 39% dintre bărbați și 31% dintre femei sunt fumători, potrivit unei statistici a Organizației Mondiale a Sănătății.

Iar în capitala Berlin, procentul fumătorilor este mult mai mare. Pe de altă parte, The Tobacco Atlas, care aparține de World Lung Foundation, arată că Berlinul este primul pe lista deceselor cauzate de fumat.

În 2007, Germania a introdus Actul Federal împotriva fumatului, care interzice fumatul în spații publice. Aceste spații publice cuprind: instituțiile publice ale guvernului, mijloacele de transport în comun, gările sau stațiile de autobuz, tramvai sau metrou. Cei care încalcă această lege riscă amenzi cuprinse între 5 și 1.000 de euro.

În ceea ce privește fumatul în localuri, fiecare land are o legislație proprie, mai mult sau mai puțin restrictivă. În iulie 2008, Curtea Constituțională Federală a admis plângerile împotriva legii antifumat în Berlin și în Baden-Wuerttemberg și a decis că fumatul poate fi permis în barurile cu o singură încăpere și în cluburile mai mici de 75 de metri pătrați, în care nu se servește mâncare.

Curtea Constituțională le-a dat un termen până la finalul lui 2009 pentru ca Berlinul și Baden-Wuerttemberg să schimbe legislația antifumat. Această decizie a stabilit un precedent, permițând și altor landuri să relaxeze legislația antifumat.

În Baden-Württemberg, este permis fumatul în spații special amenajate din restaurante, iar profesorilor sau studenților le este permis să fumeze în instituțiile educaționale, în spații special amenajate. În Berlin, fumatul este strict interzis în instituțiile publice, printre care și școli sau spitale, însă se pot face excepții pentru unele spații publice, așa cum sunt barurile sau restaurantele și se pot amenaja camere speciale în incinte, pentru fumători.

Bavaria are una dintre cele mai severe legi antifumat din Germania, însă în 2008 s-a făcut o excepție de la regulă pentru organizarea Oktoberfest, când a fost permis fumatul în corturile amenajate pentru eveniment. Hessen, Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen sau Thüringen au legi la fel de stricte împotriva fumatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri