Cum explică autoritățile rectificarea unor date privind decesele cauzate de coronavirus: "Să nu transformăm oamenii doar în cifre!"

Data actualizării: Data publicării:
Hospital scene, hospitalization for emergency contagion risk. Coronavirus. Doctors in protective suits and masks to cover the face.
Foto: Guliver/Gettyimages

Din punct de vedere epidemiologic, autoritățile știu exact care este numărul de decese în România în urma infectărilor cu coronavirus, chiar dacă, în aplicația unde sunt introduse datele, se mai produc și erori, a declarat la Digi24 Adriana Pistol, de la Centrul Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). 

Adriana Pistol a subliniat că astfel de erori se produc peste tot în lume și că țin de mai mulți factori. Baza însă este extrem de sigură, a subliniat ea.

Ea a făcut aceste comentarii după ce INSP a rectificat informații privind unele decese provocate de coronavirus și declarate în ziua anterioară. Rectificarea survine raportării duble a șase decese (899 – 904) din județul Suceava din 8 mai.

"O bază de date în permanentă mișcare, care funcționează într-o țară cu foarte multe cazuri și surse de informare nu e neașteptat ca, uneori, să se petreacă și mici erori.

Erorile din punct de vedere comunicațional poate au un impact, că avem atâtea sau cu 5 mai mulți sau mai puțini, dar, din punct de vedere epidemiologic, noi știm exact care e numărul de cazuri la un anumit moment, indiferent că vorbim de cifra x a pers respective sau y.

Toată lumea ar trebuie sa înțeleagă că astfel de erori există oriunde în lume, se poate întâmplă în orice moment.

În această platformă a STS introduc inclusiv toate spitalele. Spitalul e primul care știe că o pers a decedat sau s-a vindecat. Când introduci în sistem la evoluția pacientului respectiv o dată de deces care preia, din anumite motive de soft, o dată de raportare eronată, sigur că se pot produce erori de citire și interpret într-un anume moment.
E valoros că există o baza de date națională pusă la dispoziție de STS, care e extrem de sigură.

Toată lumea încearcă să urmărească întreagă evoluția fenomenului atât din punct de vedere al vindecărilor, cât și al deceselor, la decese sunt foarte multe lucruri de clarificat și trebuie să va gândiți că nu e simplu.

Nu intri într-un calculator și scrii deces, trebuie să și gândești ce a datorat acel deces, care sunt bolile, la ce cauza de deces pui acea infecție cu corona. La unele e diagnostic principal la deces, alții află după o necropsie.

Sunt foarte multe aspecte la care poate lumea nu se gândește, dar nu e simplu și nu trebuie să transformăm oamenii și tragediile lor doar în niște cifre", a explicat la Digi24 Adriana Pistol, de la Centrul Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Ea s precizat că numărul deselor nu este în scădere, acestea fiind 25 în medie, pe zi.

 Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri