UPDATE Cutremur de 5,4 în România. Seismul s-a simțit puternic în București

Data actualizării: Data publicării:
Siesmograf care înregistrează un cutremur.
FOTO Getty Images

UPDATE Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs, joi dimineață în zona seismică Vrancea. Seismul s-a simțit puternic în București. Este cel mai mare cutremur din ultimii doi ani din România.

ACTUALIZARE 8.45 Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat joi dimineață la Digi24 că pompierii verifică zonele vulnerabile la seism, în special Centrul Vechi din București. El a precizat că nu au fost înregistrate pagube. Șeful DSU a menționat că ISU nu a transmis mesaje RO-ALERT și a enumerat cele mai importante reguli generale care trebuie urmate în caz de cutremur.

"De la început de când s-a resimțit cutremurul colegii de la pompieri au intrat în procedură. Se verifică zonele vulnerabile, au intrat în acțiune o echipă de la pompieri București pentru verificarea Centrului Vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 din informațiile pe care le am și nici nu s-au înregistrat efecte", a declarat Raed Arafat.

Întrebat în legătură cu avertizările pe care unii oameni le-au primit pe telefon legat de cutremur, Arafat a precizat: "Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje RO-ALERT scrie clar că sunt RO-ALERT. Am înțeles că unele telefoane Android au aplicații care pot spune că se întâmplă ceva. Au mai fost discuții pe această temă. Cine spune că a primit mesaj RO-ALERT să arate poza.

Noi nu am dat mesaje RO-ALERT, am verificat nu cumva vreun județ a dat vreun mesaj post cutremur, nu s-au dat", a declarat Raed Arafat.

ACTUALIZARE 8.00. Magnitudinea seismului a fost revizuită din nou de INFP la 5,4.

ACTUALIZARE 7.45 IGSU anunţă că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora.

''Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)'', arată sursa citată, scrie Agerpres.

ACTUALIZARE 7.30. Magnitudinea seismului a fost revizuită de INFP la 5,3.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 7.15. Este un seism normal pentru Vrancea. De obicei, la câțiva ani se produce un cutremur la magnitudinea între 5 și 6 pe zona respectivă, a declarat la Digi24 Constantin Ionescu, directorul INFP.

întrebat ce durată a avut seismul, directorul INFP a răspuns că depinde de locul și de poziția în care este situat fiecare, înregistrările aparatelor fiind destul de mari. Fiecare persoană poate estima diferit, a conchis Constantin Ionescu.

Nu ne așteptăm la replici, seismele de genul acesta din Vrancea nu produc replici, a spus el.

E o zonă unde se produc cutremure în mod frecvent, nu e ceva nou. 5,2 e un cutremur moderat pentru Vrancea, cutremurele puternice pentru Vrancea sunt cele care produc pagube și au magnitudini de la 6,5 grade în sus, a precizat directorul INFP.

Știrea inițială

Inițial, magnitudinea anunțată a fost 5.5, dar apoi a fost revizuită la 5.2.

Cutremurul a avut loc la ora 6.50.

Seismul s-a produs la adâncimea 140 de km și s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 57 km est de Braşov, 75 km nord de Ploieşti, 117 km sud-vest de Bacău, 130 km nord de Bucureşti.

Nu au fost anunțate apeluri la 112. 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri