Deca, după anunțul privind suspendarea grevei: O victorie a tuturor celor care au susținut educația. Profesorii se întorc în școli

Data actualizării: Data publicării:
Ligia Deca, Ministrul Educatiei, sustine un briefing de presa la finalul sedintei de guvern, la Palatul Victoria din Bucuresti, 28 octombrie 2022.
Ligia Deca, Ministrul Educatiei. Foto: Sabin Cîrstoveanu/Inquam Photos

Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat luni, după ce profesorii au anunțat că suspendă greva generală după mai bine de trei săptămâni, că „asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut educația”. Odată cu suspendarea protestelor, toate cadrele didactice și toți elevii se întorc la clase, a adăugat Deca.

„Am marea plăcere să fiu în fața dvs. pentru că asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut educația. O dovadă că importanța educației în societate este recunoscută din ce în ce mai mult.

Guvernul a adoptat ordonanțele care oferă încredere că rolul lor va fi recunoscut prin legea salarizării unitare cât și reformele.

Avem toate elementele de care avem nevoie: susținerea societății, finanțare fără precedent, care pe lângă investițiile în infrastructură pune respectul pentru oamenii școlii în centrul nevoii de a creiona educația.

Prima OUG se referă la creșterile salariale care pe medie sunt de peste 25%. E de remarcat că prin mecanismul OUG vor fi creșteri mai mari pentru debutanți.

A doua chestiune se referă la garanțiile conform cărora legea salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului plecând de la salariul mediu brut pe economie”, a anunțat ministrul Educației, luni, la finalul ședinței în care Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind salarizarea angajaților din învățământ.

Tot astăzi a fost adoptată OUG privind acordarea de prime dar și pentru acordarea primelor pentru personalul nedidactic, a mai anunțat Deca.

„Prima didactică – 1500 net, din care o parte sumă forfetară. 70% în acest moment putând fi folosiți pentru pregătire profesională, echipament, alte cheltuieli care spijină calitatea în învățământ. O singură tranșă, prima distanțiere în octombrie, sumele vor fi cheltuite în 2023-2024. Suma va fi alocată până în 2027

Prima pentru personalul nedidactic – acordată în fiecare an în octombrie până în 2027.

Sumele pot fi folosite în cazul personalului nedidactic tot pentru cursuri sau pentru alte cheltuieli dedicate activității profesionale”, a afirmat Deca.

Potrivit acesteia, bugetul a fost stabilit la 2,1 miliarde de lei.

„Așa cum am subliniat și ieri, Ministerul Educației a luat toate măsurile pentru a menține o stare de stabilitate și pentru a nu amâna examenele naționale.

Odată cu anunțarea suspendării protestului cadrele se întorc în școli urmând să urmeze toate etapele firești, încheierea situației școlare, înscrierea, probele examenului de Bacalaureat”, a încheiat ministrul Educației.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri