Profesorii suspendă greva

Data actualizării: Data publicării:
cancelarie goala in timpul grevei profesorilor
Profesorii suspendă greva Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Profesorii suspendă greva, după patru săptămâni de proteste. Decizia a fost luată după consultarea liderilor organizațiilor sindicale FSLI și "Spiru Haret".

UPDATE 13.45. Liderii sindicatelor FSLI și "Spiru Haret" au anunțat, luni, că greva este suspendată până când cele anunțate azi de Guvern vor fi respectate. "Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce și-au asumat în acest act normativ se sinucid politic. Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei", a amenințat liderul Spiru Haret, Marius Nistor.

Marius Nistor, lider al Federatiei "Spiru Haret": "În condițiile in care avem actul normativ, în condițiile în care tot ce am avut prin mandat am obținut am ajuns la suspendarea acțiunilor de protest. Vom face tot ce ține de noi ca ceea ce apare în actul normativ să fie respectat. Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce și-au asumat in acest act normativ se sinucid politic. Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei. Câtă vreme acțiunea e suspendată, examenele se pot desfășura mai departe fără niciun fel de probleme.Atâta timp cât greva e suspendată, colegii se vor întoarce la clase. E doar o suspendare. În momentul în care constatăm că proiectul de lege nu conține acea grilă, acțiunea se reia."

UPDATE 13.30. Ordonanța de Urgență adoptată azi de Guvern prevede că salariul debutantului din învățământ pornind de la salariul mediu brut pe economie, iar creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024. 

UPDATE 13.25. Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat luni, după ce profesorii au anunțat că suspendă greva generală după mai bine de trei săptămâni, că „asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut educația”. Odată cu suspendarea protestelor, toate cadrele didactice și toți elevii se întorc la clase, a adăugat Deca. 

Știrea inițială

Anunțul a fost făcut luni de liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”.

Potrivit sindicaliștilor, decizia este condiționată de introducerea în OUG care va fi aprobată azi în ședință de Guvern a prevederilor legate de salariul de bază al profesorului debutant și al acordării primei tranșe de majorare salarială de la 1 ianuarie 2024.

"Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată", potrivit unui comunicat comun al celor două sindicate.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri