Deputaţii ruşi adoptă în prima lectură un proiect de lege care interzice schimbarea de sex, chirurgical şi la starea civilă, în Rusia

Data publicării:
Parlamentari ruși în Duma de stat.
Deputaţii ruşi. Foto: Profimedia

Deputaţii ruşi au adoptat în prima lectură o lege care interzice schimbarea sexului atât în mod chirurgical, cât şi la starea civilă, în Rusia, un nou efort conservator al Kremlinului, în plin Război în Ucraina, relatează AFP.

”Proiectul de lege care stabileşte o interzicere totală a intervenţiilor medicale în vederea schimbării sexului şi înregistrării la starea civilă a schimbărilor de sex fără intervenţie medicală a fost aprobat”, a anunţat miercuri într-un comunicat Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, notează News.ro.

Excepții 

Textul prevede excepţii care permit acest tip de intervenţii chirurgicale în cazul unor ”anomalii congenitale” la copii în formarea organelor genitale. Aceste operaţii medicale de excepţie este necesar să fie validate, însă, la nivel guvernamental, potrivit proiectului de lege. 

”În prezent, în Rusia există o industrie dezvoltată a schimbării sexului, care include medici necinstiţi, psihologi, o reţea de organizaţii şi de activişti LGBT”, denunţă deputaţi într-o scrisoare în care îşi apără proiectul de lege. 

”Ei îşi desfăşoară activitatea distructivă împotriva adolescenţilor şi tineretului”, denunţă ei, un ecou al retoricii stigmatizării mediilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor - larg răspândite în Rusia. 

În text, iniţiatoriiâ - principalele grupuri parlamentare - subliniază că se bazează pe Constituţia rusă, care - în urma unor amendamente impuse în 2020 - apără ”valorile familiale tradiţionale” şi defineşte căsătoria în mod exclusiv drept o ”uniune a unui bărbat cu o femeie”. 

”Valori tradiționale”

Prin această lege, ”noi vom apăra Rusia şi valorile sale culturale, fundamentele sale tradiţionale pentru descendenţii noştri şi creăm o barieră care să împiedice penetratrea unei ideologii occidentale antifamiliale”, subliniază unul dintre autorii proiectului, Piotr Tolstoi, unul dintre vicepreşedinţii Dumei de Stat. 

”Eu vreau ca băieţii noştri care apără în acest moment onoarea Rusiei cu preţul vieţii lor (luptând împotriva Ucrainei) să se poată întoarce şi constata că ţara s-a schimbat, că sacrificiul lor nu a fost zadarnic”, subliniază el. În paralel cu Războiul rus din Ucraina, autorităţile ruse au accelerat promovarea unei politici conservatoare în domeniul moravurilor, împreună cu Biserica Ortodoxă rusă, în numele ”valorilor tradiţionale”, împotriva Occidentului, pe care-l prezintă drept ”decadent”. 

Începând din 2013, legislaţia rusă interzice ”propaganda homosexuală”, o expresie vagă care le oferă autorităţilor un câmp larg de aplicare.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri