Deșeuri periculoase din Marea Britanie, în portul Constanţa. Măsurile anunțate de Costel Alexe, ministrul Mediului

Data publicării:
Costel Alexe
Klaus Iohannis a semnat decretul privind demisia lui Costel Alexe. Foto: Inquam Photos / George Călin

Poluare penală în portul Constanţa Sud Agigea. Vameșii și procurorii au luat la verificat containerele britanice, odată ce aceste încărcături și-au pierdut statutul de liberă trecere după Brexit, iar descoperirile sunt îngrijorătoare: 16 containere cu deşeuri toxice, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand.

Acestea erau descărcate de pe o navă olandeză venită din Marea Britanie. Procurorul care instrumentează cazul spune că acesta ar fi doar unul dintre transporturile suspecte, alte circa 50 de containere cu deşeuri ajungând în ţara noastră atunci când Marea Britanie era încă în Uniunea Europeană.

Ministerul Mediului s-a autosesizat și a cerut verificarea situației.

Costel Alexe, ministru Mediului: Referitor la cele 16 containere, ele evident că nu îndeplinesc cerințele legale de intrare în țară. Vineri seara ele au fost încărcate înapoi pe vapor și după acest caz am avut discuții cu Garda Națională de Mediu, unde colegii comisari au declanșat deja o campanie de control tematic la toate punctele de trecere a frontierei. Cazurile s-au înmulțit din ce în ce mai mult în ultima perioadă. Avem discuții acum între instituții și vrem să deschidem camioanele de deșeuri care intră în țară, nu numai să ne uităm pe hârtii. Pentru că hârtiile pot spune că în camion sunt deșeuri reciclabile și ele pot fi de altă natura. Eu știu că astfel de transporturi trebuie controlate temeinic, tocmai ca România să nu ajungă să fie o groapă de gunoi a Europei.

Teodor Niță, procuror Parchetul Constanța: Atunci când au fost desfăcute containerele din multe zone curgea levigat, urât mirositor. Situație în care ne-a făcut să ne întrebam, ce Dumnezeu este în acele containere. Am găsit documente că erau tratate chimic cu niște substanțe toxice: permetrim, clorium fosfate și bernide... Nu știu ce înseamnă, dar oricum nu sună bine. Pe Wikipedia spun că sunt substanțe toxice. Tocmai ca să nu facă viermi până când se distribuie în România. Nu știu cât de toxic a fost aerul inhalat de lucrătorii de poliție și cei ai autorităților publice când au desfăcut aceste containere. Erau tratate chimic și ni le-au trimis noua în țară. Spre exemplu, erau biberoane sau bidoane pentru lapte, pentru copii care au fost ținute 22 de ore în permetrin. Sunt chestiuni care nu numai că te revolta, te și sperie.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri