Discuție istorică între președintele Egiptului și liderul sirian Bashar al-Assad, după cutremure

Data publicării:
al-sisi assad
Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi (foto stânga) l-a sunat pe omologul său sirian Bashar al-Assad (foto dreapta). Foto: Profimedia Images

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi l-a sunat marţi pe omologul său sirian Bashar al-Assad după seismul soldat cu peste 5.000 de morţi în Turcia şi în Siria, potrivit celor două preşedinţii, o conversaţie fără precedent între cei doi şefi de stat, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Preşedintele Sisi l-a sunat pe preşedintele Assad” şi i-a „prezentat condoleanţele sale”, afirmând că „a ordonat să se dea tot ajutorul umanitar posibil Siriei”, a declarat Ahmed Fahmy, purtător de cuvânt al lui Abdel Fattah al-Sisi, într-un comunicat.

Şefii diplomaţiilor egipteană şi siriană au discutat luni, iar Cairo a promis, de asemenea, „un ajutor umanitar de urgenţă”, fără a furniza însă detalii.

La rândul său, preşedinţia siriană dă asigurări că „preşedintele Assad a mulţumit Egiptului pentru această poziţie care reflectă relaţiile fraterne între cele două ţări”.

Este pentru prima dată când cei doi preşedinţi au discutat la telefon după alegerea lui Sisi în 2014, relatează cotidianul de stat egiptean Al-Ahram, în contextul în care Assad este izolat din punct de vedere diplomatic.

Totuşi, relaţiile nu au fost niciodată rupte între Cairo şi Damasc în pofida războiului din Siria, declanşat de reprimarea manifestaţiilor antiregim în 2011, în siajul Primăverii Arabe care a dus şi la înlăturarea de la putere a preşedintelui egiptean Hosni Mubarak.

În 2016, Cairo a susţinut la ONU o rezoluţie rusă privind Siria punându-şi în pericol relaţiile cu marele său aliat saudit.

La puţin timp după aceea, cel mai înalt responsabil al serviciilor de securitate siriene, generalul Ali Mamluk, a efectuat o vizită surpriză la Cairo, prima făcută publică în străinătate de la începutul războiului din Siria, în 2011. El a revenit apoi la Cairo în 2018.

Egiptul a pledat mereu pentru „o soluţie politică” în Siria, fără a evoca niciodată soarta lui Assad, a cărui plecare de la putere a fost multă vreme o condiţie sine qua non pentru mai multe ţări arabe.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a discutat marţi la telefon şi cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-i prezenta condoleanţe şi a-i transmite sprijinul său după cutremurele devastatoare care i-au lovit ţara, informează preşedinţia egipteană citată de Reuters.

Egiptul şi Turcia şi-au ameliorat recent relaţiile după ani de tensiuni, în contextul în care Sisi, pe atunci şeful armatei egiptene, l-a înlăturat de la putere în 2013 pe Mohamed Mursi, din cadrul Frăţiei Musulmane, care era puternic susţinut de Erdogan.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri