Dosarul „azilelor groazei”. INML face expertize medico-legale pentru 98 de bătrâni, pentru a vedea dacă au fost bătuți sau sedați

Carla Tănasie Data publicării:
perchezitii la azile de batrani
Polițiștii și procurorii au descoperit aproape 100 de bătrâni abuzați de cei care trebuiau să îi îngrijească. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Informații noi în dosarul „azilelor groazei”. INML face expertize medico-legale pentru 98 de bătrâni din azilele din Ilfov. La solicitarea anchetatorilor, legiștii verifică dacă oamenii au fost bătuți sau dacă primeau prea multe sedative.

Anchetatorii vor să confirme dacă oamenii erau maltratați în centrele în care ar fi trebuit să fie îngrijiți.

La solicitarea anchetatorilor, medicii de la INML au făcut, chiar în ziua descinderilor DIICOT, o examinare preliminară și au văzut fizic fiecare persoană din acel centru.

Au vrut să constate dacă au leziuni, fie pentru că erau bătuți, fie că era vorba de automutilare, cum spun unii medici.

De asemenea, sunt făcute analize toxicologice. Anchetatorii vor să vadă dacă vârstnicii primeau prea multe medicamente, de exemplu sedative.

Sunt 98 de persoane examinate în acest sens.

O parte dintre oameni sunt acum în alte 4 centre din Capitală, iar alții au fost luați înapoi de familii.

Procurorii DIICOT au făcut percheziții săptămâna trecută la 3 cămine de bătrâni din Voluntari și Afumați. În urma descinderilor, aproape 100 de vârstnici au fost preluate de autorităţi din cele trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri.

Anchetatorii spun că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante. Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri