Dronele care au căzut în România sunt drone kamikaze Shahed (surse)

Data actualizării: Data publicării:
bucati din dronele cazute in romania
Dronele care au căzut în România sunt aparate de zbor Shahed, de fabricație iraniană, potrivit surselor Digi24. FOTO: Captură video Digi24

Dronele care au căzut în România sunt aparate de zbor Shahed, de fabricație iraniană, potrivit surselor Digi24. Este vorba despre dronele kamikaze, care sunt folosite de ruși pentru atacul asupra porturilor de la Dunăre.

Toate aceste drone au fost analizate de specialiștii din Armată, care au stabilit că primele două dintre ele nu au explodat și nu aveau nici explozibil la bord.

Rămâne ca ultima dronă, care a căzut săptămâna trecută, să fie trecută printr-o expertiză și specialiștii din Armata vor stabili dacă avea sau nu explozibil.

Aceste drone sunt utilizate de ruși în conflictul din Ucraina. Acestea au fost folosite în special pentru a distruge ținte, cum ar fi porturile ucrainene de la Dunăre.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că bucăţile de dronă descoperite pe teritoriul României fac parte din categoria incidentelor, nu a atacurilor deliberate.

Oficialul Alianţei Nord-Atlantice a dat asigurări că „structurile militare ale NATO şi cele militare ale României sunt în contact permanent pe tot ce înseamnă schimb de informaţii şi evaluarea acestei situaţii”. „Suntem în contact permanent cu aliatul nostru român. Ambasadorul nostru la NATO a făcut o informare completă aliaţilor în cursul zilei de ieri şi suntem în permanent contact cu conducerea politică şi militară a României. Secretarul general a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Iohannis”, a adăugat Mircea Geoană.

Măsurile luate de CNSU

În urmă cu câteva zile, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care abilitează Ministerul Apărării Naționale să stabilească zonele de pe malul românesc al Dunării, vizavi de porturile ucrainene Reni și Izmail, bombardate de ruși, unde trebuie instituite măsuri de protecție a populației.

Printre măsurile de protecție a populației se numără și emiterea de mesaje Ro-Alert în zonele unde va fi detectat riscul de a cădea „elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

În afară de alertarea populației cu mesaje Ro-Alert, Inspectoratele județene pentru situații de urgență au instruit localnicii din zonele afectate de conflict ce trebuie să facă în astfel de situații.

În localitățile Plauru și Ceatalchioi, au fost construite spații de de adăpostire.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri