DSP: Decesul tânărului din Vaslui, la două zile de la rapel, nu are legătură cu vaccinarea

Data publicării:
Un cadru medical pregătește injecția pentru vaccin.
Vaccinare anti-COVID Foto: GettyImages

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui anunţă marţi, într-un comunicat de presă, că s-a autosesizat în cazul tânărului decedat la mai puţin de 48 de ore de la efectuarea rapelului anti-COVID-19, a solicitat informaţii despre acest caz şi a concluzionat că "evoluţia cazului nu poate fi pusă în legătură cu vaccinarea".

"În urma apariţiei în spaţiul public a informaţiei conform căreia o persoană a decedat la mai puţin de 48 de ore de la efectuarea rapelului, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui s-a autosesizat cu privire la acest caz. În acest context, au fost solicitate informaţii cu privire la persoana în cauză, Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Centrului de Dializă Nefrocare Vaslui şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui. Persoana, în vârstă de 35 ani, a fost vaccinată la rapel, în data de 19.03.2021, cu vaccin de la PfizerBioNTech la Centrul de Dializă Nefrocare Vaslui, cu echipă mobilă", precizează DSP Vaslui.

Conform sursei citate, în vederea administrării vaccinului, persoanei i s-a efectuat triajul, în urma acestuia fiind declarată aptă pentru vaccinare.

După imunizare, mai informează DSP Vaslui, persoana a fost monitorizată conform procedurilor, neprezentând reacţii adverse asociate administrării vaccinului anti-COVID-19. După perioada de monitorizare, sub supravegherea personalului medical din centru, s-a efectuat şedinţa de dializă fără nicio simptomatologie prezentă. Pacientul a părăsit centrul de dializă fără a prezenta vreun simptom post-imunizare, relatează Agerpres.

Bărbatul de 35 de ani nu a avut contraindicații pentru vaccinare

"În data de 21.03.2021, prin S.N.U.A.U. 112 se solicită asistenţă medicală de urgenţă de către soţia pacientului. Solicitarea a fost încadrată ca fiind cod roşu şi s-a alocat un echipaj de terapie intensivă mobilă şi în acelaşi timp a fost recomandată iniţierea manevrelor de resuscitare de bază. Pacientul este găsit de echipaj în stop cardiorespirator şi se încep manevrele de resuscitare, pacientul fiind transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui cu diagnosticul Stop cardiorespirator resuscitat reversibil. Ionograma recoltată evidenţiază o hiperpotasemie 7mEq/litru, ceea ce a declanşat tulburarea de ritm care a dus la stopul cardiorespirator. Evoluţia cazului nu poate fi pusă în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19", susţine DSP Vaslui.

De asemenea, DSP Vaslui precizează că pacientul prezenta multiple comorbidităţi, precum şi faptul că nu au existat contraindicaţii de vaccinare concomitent cu şedinţa de dializă.

Tânărul decedat suferea de insuficienţă renală şi făcea de mai mulţi ani dializă. Potrivit declaraţiei membrilor familiei, în cursul zilei de vineri, a fost prezent la o şedinţă de dializă, după care a făcut rapelul, iar în cursul serii s-a simţit rău, starea sa degradându-se ulterior. În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, familia a sunat la 112.

"Duminică dimineaţa, tânărul a fost găsit în stop cardio-respirator. Se încep manevrele de resuscitare, se aduce pacientul în UPU. În UPU, ionograma ne arată o concentraţie mare a potasiului, motiv pentru care el a făcut tulburări de ritm şi a instalat stopul cardio-respirator. Din punctul nostru de vedere, nu putem corela apariţia acestui eveniment cu a doua doză de vaccin, noi o corelăm cu faptul că potasiul era foarte mare şi potasiul peste 6 mEq/L predispune la morţi subite prin tulburări de ritm, ceea ce s-a şi întâmplat", a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, dr. Lelia Croitoru.

Tânărul decedat avusese COVID-19 în trecut şi se vindecase.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri