A. Săftoiu, despre fraudele de la bacalaureat: „E deja o cutumă să dai șpagă”

Data publicării:
adriana saftoiu - 5312755-Mediafax Foto-Razvan Chirita-1

„E deja o cutumă să dai șpagă (la bacalaureat – n.r.). Pentru că, a explodat anul acesta, dar nu ar fi cazul să ne facem că nu știm, că nu vedem”, a declarat Adriana Săftoiu, purtătorul de cuvânt al PDL, despre situațiile apărute în timpul examenului din această sesiune.

Invitata lui Cosmin Prelipceanu la „Jurnalul de seară” a exemplificat prin contribuțiile financiare ale elevilor, așa-numitul „fond de protocol” pentru băuturi răcoritoare destinate profesorilor supraveghetori.

„Povestea asta cu banii nu e de ieri, de azi”, a afirmat Adriana Săftoiu. Purtătorul de cuvând al PDL a încercat să gasească explicațiile pentru aceste situații: „În primul rând, să spunem, sărăcia, salariile foarte mici ale profesorilor, dar nu poți justifica cu așa ceva lipsa calității umane a acelor profesori”.

O altă cauză, consideră Adriana Săftoiu, este numirea politică a directorilor de școală și a inspectorilor școlari.

„Și eu cred că din acest punct de vedere ar trebui... depolitizarea ar fi obligatorie, cu inspectorii școlari, cu directorii. Dar nu o să spunem acum că cel de la PSD ia mai mult decât cel de la PDL sau de la PNL. Asta e o practică veche și singura întrebare pe care ți-o poți pune serios e: Cum o combați? Pentru că părinții sunt de acord, copiii, de ce să nu o accepte, pentru că uite, sunt cultivați. O să ajungem la cealaltă problemă: de ce permite sistemul sau de ce ajunge un copil să plătească să își ia acest examen?”, este de părere Adriana Săftoiu. Astfel, din punctul său de vedere, sistemul românesc este profund nereformat.

La rândul său, Bogdan Niculescu Duvăz, deputat PSD, consideră că o greșeală mare care a fost făcută și a dus la extinderea practicii de mituire a profesorilor este amestecarea învățământului de stat cu învățământul cu plată.

Iar acest obicei a luat amploare prin prisma faptului că elevilor, încă din clasa întâi, li se cere să contribuie la fondul clasei sau la materiale de renovări și „s-a ajuns la obișnuința de a se da bani în școală, ceea ce e o imensă greșeală”, crede Bogdan Niculescu Duvăz.

„E un sistem profund bolnav, învățământul din România are probleme atât de serioase, care au ca efect ceea ce vede, sunt deja zeci de ani, iar partea urâtă a lucrurilor este că aceste imagini dau senzația că toții copiii, profesorii așa sunt, și lucrurile nu stau chiar așa. Sunt oameni care nu au legătură cu învățământul românesc și privesc imaginile la televizor și au senzația că în România copilul de mic crește în această atmosferă: unul dă, altul ia”, a completat Adriana Săftoiu.

Dezbaterea vine în contextul în care peste 30 de elevi au fost audiaţi astăzi, citaţi în dosarul fraudei la examenul de bacalaureat, în calitate de martori.

Autoritățile vor să strângă probe pentru a instrumenta ancheta în care a fost arestată preventiv directoarea liceului. Ea se află în arest după ce s-a decis că există probe care să susțină acuzația de trafic de influență. Ea ar fi cerut bani pentru comisia de examen și pentru profesorii supraveghetori.

La percheziții s-au găsit sume de bani asupra profesorilor sau în lucrurile lor, precum și copii ale subiectelor rezolvate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri