Bacalaureatul începe cu avertismente de la Minister: Profesorii trebuie să evite tentativele de fraudă

Data publicării:
Bacalaureat-Mediafax Foto-Nicu Mircea-1

Mâine dimineaţă, la ora 9:00, elevii de clasa a XII-a vor susţine prima probă scrisă a examenului, la Limba şi Literatura Română. Pe 1 iulie va avea loc proba scrisă la limba maternă, iar pe 2 iulie proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă a examenului va avea loc pe 4 iulie proba la alegere a profilului.

Cu o zi înainte de startul Bacalaureatului, dascălii care răspund de organizarea examenului au fost convocaţi la Ministerul Educaţiei. Aici, voalat, oficialii le-au transmis profesorilor să facă tot posibilul să evite tentativele de fraudă care ar putea isca un nou scandal în şcoala românească.

Există semnale de la organele abilitate că, în anumite sectoare, s-au întâmplat lucruri pe lângă prevederile din metodologie. Aveţi grijă la centrele de examen să nu avem surprize în acest sens. Este păcat, că insuficienţa apare într-un singur loc şi aceasta o să lungească activitatea celorlalte zeci de centre de examen şi a miilor de profesori implicaţi, respectiv zeci de mii de elevi. Vă rog respectuos să fiţi cu mare atenţie, să nu avem persoane străine în incinta instituţiilor de învăţământ”, este mesajul transmis profesorilor.

Avertismentul vine după ce în iunie anul trecut, în timpul Bacalaureatului, poliţiştii intrau în forţă în liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală. Anchetatorii aveau indicii că examenul este fraudat.

37 de profesori şi 70 de elevi au fost audiaţi de poliţişti pentru că ar fi dat bani pentru a primi subiectele rezolvate.

Şi nu este singura problemă cu care se confruntă Ministerul Educaţiei: „300 sute dintre profesorii pentru asistenţă au motivat că nu pot să se prezinte după ce s-au înscris pe aceste liste. Este o nemulţumire destul de mare şi promit directorilor că vom face o analiză pentru a vedea aceste cauze. Nu se poate să punem în pericol derularea unui examen naţional prin neseriozitatea unora”.

„Elevii sunt supravegheaţi video şi de cel puţin doi asistenţi în fiecare sală”, a spus Nicolae Avram, inspectorul general în Bihor.

Aproape 3.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi pentru a evita incidentele în cadrul examenului de bacalaureat.

Scandalul „mită la bac”

La Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, o armată de mascați intra, la începutul lui iulie anul trecut, peste elevii liceului și începeau perchezițiile în timpul examenului de Bacalaureat. Procurorii aveau informații că directoarea liceului, Costica Vărzaru, ar fi primit de la elevi sume de bani pentru a le ușura examenul.

La scurtă vreme, Costica Vărzaru avea să fie demisă din funcţia de director a şcolii și apoi arestată preventiv după ce anchetatorii au descoperit mecanismul de fraudare a examenului. Banii elevilor ajungeau pe catedra camuflați în ziare și în pachete de șervețele, iar elevii primeau la schimb ciorne cu subiectele rezolvate.

La începutul lunii septembrie directoarea a fost eliberată din arest. La șapte luni de la demararea anchetei, Costica Vărzaru predă din nou, la același liceu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
Digi FM
Mircea Geoană, huiduit în comuna în care e cetățean de onoare. Edilul localității, supărat: „Nu mi s-a mai...
Pro FM
Chipul Madonnei, tot mai transformat. Artista, protagonista unei inedite ședințe foto într-o mașină vintage
Film Now
Blake Lively, într-o salopetă mulată pe corp, asemănătoare costumului din Deadpool purtat de soțul ei. Arată...
Adevarul
A fost votat orașul ideal - lider mondial la calitatea vieții în 2024. București, salt spectaculos în...
Newsweek
Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia
Digi FM
Mircea Geoană, huiduit în comuna în care e cetățean de onoare. Edilul localității, supărat: „Nu mi s-a mai...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Cum a reușit un câine să incendieze locuința stăpânilor săi. Momentul a fost surprins de camerele de...
Film Now
Actrița din "Doi bărbați și jumătate", căsătorită cu un lord britanic, despre relațiile cu familia regală...
Joe Biden. Foto Profimedia Images
Președintele Joe Biden va ține miercuri un discurs despre decizia de a se retrage din cursa pentru Casa Albă...