Bacalaureatul începe cu avertismente de la Minister: Profesorii trebuie să evite tentativele de fraudă

Data publicării:
Bacalaureat-Mediafax Foto-Nicu Mircea-1

Mâine dimineaţă, la ora 9:00, elevii de clasa a XII-a vor susţine prima probă scrisă a examenului, la Limba şi Literatura Română. Pe 1 iulie va avea loc proba scrisă la limba maternă, iar pe 2 iulie proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă a examenului va avea loc pe 4 iulie proba la alegere a profilului.

Cu o zi înainte de startul Bacalaureatului, dascălii care răspund de organizarea examenului au fost convocaţi la Ministerul Educaţiei. Aici, voalat, oficialii le-au transmis profesorilor să facă tot posibilul să evite tentativele de fraudă care ar putea isca un nou scandal în şcoala românească.

Există semnale de la organele abilitate că, în anumite sectoare, s-au întâmplat lucruri pe lângă prevederile din metodologie. Aveţi grijă la centrele de examen să nu avem surprize în acest sens. Este păcat, că insuficienţa apare într-un singur loc şi aceasta o să lungească activitatea celorlalte zeci de centre de examen şi a miilor de profesori implicaţi, respectiv zeci de mii de elevi. Vă rog respectuos să fiţi cu mare atenţie, să nu avem persoane străine în incinta instituţiilor de învăţământ”, este mesajul transmis profesorilor.

Avertismentul vine după ce în iunie anul trecut, în timpul Bacalaureatului, poliţiştii intrau în forţă în liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală. Anchetatorii aveau indicii că examenul este fraudat.

37 de profesori şi 70 de elevi au fost audiaţi de poliţişti pentru că ar fi dat bani pentru a primi subiectele rezolvate.

Şi nu este singura problemă cu care se confruntă Ministerul Educaţiei: „300 sute dintre profesorii pentru asistenţă au motivat că nu pot să se prezinte după ce s-au înscris pe aceste liste. Este o nemulţumire destul de mare şi promit directorilor că vom face o analiză pentru a vedea aceste cauze. Nu se poate să punem în pericol derularea unui examen naţional prin neseriozitatea unora”.

„Elevii sunt supravegheaţi video şi de cel puţin doi asistenţi în fiecare sală”, a spus Nicolae Avram, inspectorul general în Bihor.

Aproape 3.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi pentru a evita incidentele în cadrul examenului de bacalaureat.

Scandalul „mită la bac”

La Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, o armată de mascați intra, la începutul lui iulie anul trecut, peste elevii liceului și începeau perchezițiile în timpul examenului de Bacalaureat. Procurorii aveau informații că directoarea liceului, Costica Vărzaru, ar fi primit de la elevi sume de bani pentru a le ușura examenul.

La scurtă vreme, Costica Vărzaru avea să fie demisă din funcţia de director a şcolii și apoi arestată preventiv după ce anchetatorii au descoperit mecanismul de fraudare a examenului. Banii elevilor ajungeau pe catedra camuflați în ziare și în pachete de șervețele, iar elevii primeau la schimb ciorne cu subiectele rezolvate.

La începutul lunii septembrie directoarea a fost eliberată din arest. La șapte luni de la demararea anchetei, Costica Vărzaru predă din nou, la același liceu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri