BUSINESS CLUB. Învățământul profesional, relansat cu ajutorul companiilor private

Data publicării:
ucenici scoala

Rezultatele de la bacalaureat din ultimii ani au arătat o realitate care pentru mulți este greu de acceptat. Nu toți elevii sunt făcuți să urmeze cariere universitare. Așa a reapărut ideea școlilor profesionale care aproape că dispăruseră în ultimii ani din lipsă de elevi.

Școala profesională a intrat în vrie. S-au înființat apoi școli de Arte și Meserii. Spre deosebire de școala profesionala, noul sistem permitea completarea educației cu studii superioare. Dar și acestea au fost desființate.

Un document al Ministerului Muncii critica decizia luată de ministrul Educației Ecaterina Andronescu în 2009, de desființare a școlilor de arte și meserii. Continuarea studiilor dincolo de clasa a VIII-a doar la liceu a dus la abandonarea studiilor de către 55.000 de tineri, care nu au nicio pregătire. La acea vreme, decizia de desființare a acestor școli a fost pusă în conexiune cu presiunile facultăților private, care doreau cât mai mulți clienți.

Ignorarea studiilor profesionale a lovit piața muncii. Acum, electricienii sunt mai rari ca IT-iștii. Doar după ce a dovedit lipsă de strategie, sistemul educațional se reașează. Școlile în care se învață o meserie reapar.

Relansarea învățământului profesional se face tot cu ajutorul mediului privat, care se vede obligat să facă acest lucru, altfel viitorul lui ar fi pus sub semnul întrebării.

Să le ofere echipamente de protecţie, să le plătească drumul sau o masă caldă, depinde”, spune inspectorul de specialitate Claudia Tănase.

Există şi posibilitatea ca elevul să se angajeze la agentul economic la care a făcut paractică, adaugă ea.

Modelul de urmat în privința educației pentru o meserie este cel german. Acolo există așa-numitul învățământ vocațional. Tinerii pot învăța o meserie, iar dacă sunt preocupați, se pot specializa și continua studiile pînă ce acestea sunt echivalente cu cele universitare.

În România, la ora actuală, în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt înregistrate aproape 6.000 de locuri de munca. Pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite puțin peste 450 locuri de muncă, adică aproape 8%, în timp ce majoritatea ofertelor vizează meseriași.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri