Ce spun părinții despre modificarea programului școlar pentru fluidizarea traficului și de ce e puțin probabil să se întâmple

Data actualizării: Data publicării:
elevi examen shutterstock_1041636781
FOTO: Shutterstock

Ministrul Educaţiei ia în calcul ca şcolile să nu mai înceapă cursurile, în acelasi timp, la ora 8:00. Ecaterina Andronescu spune că o asemenea formulă ar ajuta la degajarea traficului în marile oraşe, în condiţiile în care mulţi părinţi îi duc pe cei mici la şcoală, cu maşina.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei: Mă gândeam - şi poate că acest lucru este valabil în mai multe oraşe - dacă am putea să gândim o formulă: nu toate şcolile să înceapă la ora 8.00. Să încercăm să decalăm programul în aşa fel încât să nu supraaglomerăm oraşele.

Mai fericiţi decât elevii sunt părinţii acestora:

-Ar ajuta foarte mult. Noi locuim aici, şcoala e la Piaţa Romană.

-Un decalaj de o jumătate de oră pentru noi ar fi perfect.

-Cât timp pierdeţi dimineaţa în trafic?

-Cam trei sferturi de oră, jumătate de oră, depinde la ce oră prinzi taxiul sau autobuzul.

-De la ce oră vă treziţi ca să fiţi la 8 la şcoală?

-Eu mă trezesc la 6 fără un sfert, copiii la 7 fără 20 şi la 7 şi un sfert dacă plecăm, ajungem.

Mai norocoşi sunt copiii care au şcoala aproape de casă, aşa că, pentru părinţi, timpul pierdut în trafic se reduce semnificativ, iar copiii pot să mai "fure" o jumătate de oră de somn.

-O idee foarte bună pentru că ar trebui să aibă şi ei un program ca adulţii, dar şi în funcţie de cum se ocupă şi părinţii.

-Depinde, după cum are fiecare programul stabilit, job-ul. Pentru că unii oameni pot să înceapă mai devreme, unii mai târziu şi atunci e o problemă.

-Dimineaţa nu pierdem foarte mult pentru că avem norocul că stăm aproape de şcoală.

Specialiştii în educaţie spun că este puţin probabil ca programul şcolar să sufere modificări atât timp cât ar intra în contradicţie cu interesele cadrelor didactice.

Daniela Vişoianu, expert în educație: În marile orașe, se va întâmpla foarte greu, atât timp cât liceele sunt desenate să aibă nevoie de două schimburi. Acolo unde e posibil, există licee în Bucureşti care şi-au mai ajustat programul. Nu atât de mult, pentru că rămâne în continuare în discuţie interesul profesorilor de a termina mai degrabă mai repede, decât de a prelungi foarte mult programul şcolar.

Ministrul nu a spus încă de când ar aplica iedeea şi dacă ar fi introdusă la nivel naţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri