Proiect pentru mai multe ore de educaţie fizică în şcoli, blocat în Parlament

Data publicării:
ed fizica

Proiectul de modificare a legii educaţiei fizice ar introduce trei ore de sport săptămânal pentru elevi. Două conform unei programe naţionale, iar a treia în funcţie de profilul şi opţiunea şcolii.

“Sunt state care au impus cinci ore săptămânal de mişcare şi educaţie fizică şi sport. Aici am şi un plan cadru. Pot să vă arăt: O oră! La clasa a IX-a, a XI-a, a XII-a”, spune Adrian Merka, iniţiatorul proiectului.

Iniţiativa este la Parlament din septembrie 2014 şi bate pasul pe loc. Deputaţii din Comisia de învăţământ au amânat iar asumarea unei decizii fiindcă mai vor lămuriri. Aşa că ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, admite că proiectul ar putea să rămână pe hârtie.

„Este foarte greu, poate, din punct de vedere financiar, să mai mărim numărul orelor de sport în şcoală”, spune Gabriela Szabo.

În prezent, toţi elevii din România au o singură oră obligatorie în programă. Opţional, mai există una pentru ciclul primar.

Elevii au perspective diferite asupra orelor de sport. „Nu ne ajută la nimic. Mai bine ar fi o oră de română, să zicem. Mai mult stăm degeaba”, spune un elev. Noi, noua generație, suntem așa... abia dacă se mai dă jos din pat ca să meargă până la magazin, alege tot timpul varianta mai ușoară”, spune un alt elev, care recunoaşte că nu prea face mişcare.

Tocmai ca să îi facă pe elevi să înţeleagă beneficiile mişcării şi să îi aducă la aceste ore, ministrul Tineretului şi Sportului propune şi schimbarea cursurilor. Adică elevii să facă baschet, volei sau exerciţii de corectare a afecţiunilor coloanei. „Nu mai merge cu alinierea stânga-dreapta, genunchii sus, le dăm o minge şi plecăm acasă. Nu. Nu sunt de acord cu sistemul ăsta de oră de sport”, afirmă Gabriela Szabo.

Profesorii sunt dispuşi să se implice mai mult, dar vor echipamente corespunzătoare. „Eu am o oră cu clasele de liceu pe o săliță improvizată. Nu avem deloc sală corespunzătoare, cu trei spaliere și trei bănci”, spune un profesor de sport.

După ce Comisia de învăţământ va da de cap proiectulului, acesta va fi trimis în plenul Camerei Deputaţilor pentru dezbatere şi vot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri