Rezultate la Evaluare Națională, cu cod unic. Ce se întâmplă dacă bilețelul primit de la școală este pierdut

Data actualizării: Data publicării:
elevi-scoala-pregatiri-examene-coronavirus-romania-2020-inquam-ganea (4)
Simulările examenelor de Evaluare Națională și BAC 2021 vor avea loc. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Elevii care susțin Evaluarea Națională și Bacalaureatul în 2020 nu își vor mai vedea numele afișate public la rezultate nici pe site-ul edu.ro, nici pe listele de la școală. Cei de clasa a VIII-a au primit la proba de miercuri, ultima, un cod unic pentru a le putea afla. Măsura a fost luată pentru a respecta prevederile europene în materie de protecție a datelor personale, după ce mai mulți părinți nu și-au dat acordul, solicitat în scris după prima probă la Evaluarea Națională, pentru prelucrarea datelor copiilor lor, a explicat miercuri seara la Digi24 secretarul de stat în Ministerul Educației Luminița Barcari.

„Am ales să anonimizăm numele și prenumele copilului pentru că avem o solicitare din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu caracter Personal și într-adevăr, trebuia să respectăm regulamentul Uniunii Europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, a spus Luminița Barcari.

La observația că acest lucru a fost făcut „peste noapte”, iar la prima probă de la Evaluarea Națională, cea de la română, copiii s-au dus cu nume și prenume, în timp ce la proba de matematică, de miercuri, s-au trezit cu un bilețel cu codul, oficialul din Ministerul Educației a explicat: „La prima probă, au primit o declarație pe care părintele ar fi trebuit să o compleze, pentru că acești elevi, absolvenții de clasa a VIII-a încă sunt minori. Deci, părintele trebuia să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și pentru că au fost foarte mulți părinți care nu și-au dat acordul, am ales să luăm o decizie la nivel de sistem, de minister, astfel încât să anonimizăm numele și prenumele. Legea educației naționale prevede că rezultatele acestor examene sunt publice, dar rezultatele înseamnă, de fapt, notele pe care copilul le ia la fiecare probă și media”.

Astfel, la școală, la avizier, părinții și copiii vor găsi o listă cu notele și mediile obținute, numai că în loc de nume va figura acel cod primit de elevi după proba de matematică. La fel vor fi afișate rezultatele și pe site-ul Ministerului Educației. Elevii se vor regăsi și se vor identifica singuri după acel cod primit.

În cazul în care pierd bilețelul cu codul, nu este o tragedie. Școala are evidența în catalogul Centrului de examen, în aplicația Evaluării Naționale există acel cod, care îi va fi comunicat elevului, la nevoie, a spus Luminița Barcari.

„Eu cred că sistemul nu are de ce să aibă erori, noi colaborăm cu o firmă care toată această platformă, toată baza de date, și sunt bine realizate. Inspectoratele au fost informate ce au de făcut și cred că informaticienii și-au făcut treaba foarte bine”, a asigurat Luminița Barcari, secretar de stat în Ministerul Educației.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri