Toate cele 210 şcoli doctorale din România, evaluate de experţi selectaţi de Banca Mondială

Data actualizării: Data publicării:
lucrare de doctorat

Toate cele 210 şcoli doctorale din România vor fi evaluate de către experţi români şi străini selectaţi de către o structură a Băncii Mondiale care se ocupă de învăţământul superior, verificările vizând atât calitatea conducătorilor de doctorat, cât şi respectarea regulilor de etică, inclusiv cazurile de plagiat, a declarat, duminică, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu. El a estimat că evaluarea fiecărei şcoli doctorale va costa între 10.000 şi 15.000 de euro.

Sorin Cîmpeanu a declarat, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că toate şcolile doctorale din România vor fi evaluate de experţi români şi străini, aceştia urmând să fie selectaţi de către Banca Mondială.

El a spus că Guvernul a emis ordonanţa de urgenţă 96, care vizează evaluarea domeniilor de doctorat, dar că există o confuzie în textul executivului care va fi clarificată la dezbaterea din Senat.

"A existat o confuzie în terminologie. Nu vreau să scuz nimic, dar a existat o confuzie în reglementare. Confuzia este în curs de clarificare, în sensul în care nu se vor evalua IOSUD-urile (Instituţie Organizatorie de Studii Universitare de Doctorat - n.r.), pentru că acestea sunt universităţile şi Academia Română. Nu există relevanţă pentru nivelul de doctorat dacă evaluezi IOSUD-ul în ansamblul lui. Nu se pot evalua cele 20.000 de programe de studii de doctorat, pentru că această evaluare se face de către comisia de îndrumare, de către comisia de susţinere a tezei, de către comisia de specialitate CNADTCU. Se vor evalua cele 210 şcoli doctorale”, a declarat preşedintele CNR.

El a spus că există patru paliere de evaluare, două dintre acestea referindu-se la calitatea conducătorilor de doctorat şi la calitatea infrastructurii de cercetare de care dispun cele 210 şcoli doctorale.

"Pe palierul trei se va evalua impactul la nivel ştiinţific al finalizării fiecărei teze de doctorat. Cu alte cuvinte, un doctorand, pe parcursul stagiului de pregătire, câte articole ştiinţifice vizibile internaţional a publicat? Se vor evalua toate aceste lucruri, va fi şi o analiză statistică a tezelor de doctorat pe fiecare şcoală doctorală - câţi studenţi doctoranzi au fost admişi, câţi au finalizat. Pe palierul patru sunt evaluate procedurile de asigurare a calităţii, inclusiv respectarea regulilor de etică în cercetarea ştiinţifică. Aici sunt cuprinse şi cazurile total nefericite de plagiat pe care le dorim cu toţii a fi înlăturate”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a spus în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că evaluarea şcolilor de doctorat se va face în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, pe care ministerul l-a câştigat.

"Ministerul este beneficiar în parteneriat cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, iar agenţia a încheiat un contract cu Banca Mondială. Prin acest proiect se urmăresc mai multe obiective: elaborarea metodologiei de evaluare a învăţământului superior din România. elaborarea unei metodologii care să permită ierarhizarea programelor de studii din România şi clasificarea universităţilor. Termenul până la care ARACIS trebuie să vină cu un prim draft al metodologiei de evaluare a şcolilor doctorale este 15 decembrie. Acest draft va fi supus dezbaterii publice. Nu va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern, atâta vreme cât nu va fi discutat cu cei interesaţi de soarta învăţământului superior din România”, a spus secretarul de stat Gigel Paraschiv.

El a precizat că vor fi şi sancţiuni pentru şcolile doctorale care au abateri de la etică, dar că pentru evaluarea acestora este nevoie de timp.

"Ordonanţa 96, în forma în care a plecat de la guvern, prevede ca evaluarea să se încheie până la 1 octombrie 2019. Este timp suficient ca din momentul în care metodologiile au fost aprobate prin hotărâre de guvern, iar ghidurile au fost dezbătute, să aibă loc evaluarea propriu-zisă. Costurile sunt ridicate şi vor fi susţinute de către universităţi, însă Ministerul Educaţiei are în lucru o fişă prin care să susţină această finanţare. Vrem să facem o analiză a nivelului şcolilor doctorale din România, în urma căreia să scoatem în evidenţă punctele slabe şi să venim cu recomandări către toate universităţile de eliminare a acestor puncte slabe. Suntem legaţi de aprobarea Ordonanţei 96 şi de promulgarea ei. Costurile sunt stabilite de ARACIS, nu ministerul poate să răspundă”, a mai afirmat Gigel Paraschiv.

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor Sorin Cîmpeanu a estimat că evaluarea fiecărei şcoli doctorale va costa între 10.000 şi 15.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai instagramabilă plantă din Grecia, apare în toate pozele turiștilor. E superbă, însă abia acum află ce...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Are 2 copii, împlinește 42 de ani, dar pare tot puștoaică. Andreea Antonescu, în costum de baie pe o plajă...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Avertismentul sumbru al unui climatolog. Valul de căldură, ucigașul tăcut
Newsweek
VREMEA Harta care spune că lumea e în pericol iminent. România fierbe la 44 grade, în roșu întunecat
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
John Corbett, Aidan din "Sex and the City", spune că și-a ales prost cariera: "Am decis al naibii de greșit...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...