Europa Liberă: Medicii susțin că un preot a convins părinții unui copil în moarte cerebrală să refuze donarea de organe

Data publicării:
medici chirurgi in timpul unei interventii chirurgicale transplant
Medicii susțin că un preot a convins părinții unui copil în moarte cerebrală să refuze donarea de organe. Foto: Profimedia

Controversă la Suceava, după ce un copil s-a înecat cu mâncare și a intrat în moarte cerebrală. Părinții băiatului de 14 ani au acceptat inițial ca organele fiului lor să fie donate, dar s-au răzgândit în urma unei discuții cu duhovnicul, spun medicii care anunțaseră deja potențiali candidați la transplant, relatează Europa Liberă România. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților spune însă că preoții nu au avut nicio implicare în acest caz și că decizia a fost luată în urma unei discuții între părinții copilului.

Pavel, un băiat de 14 ani din localitatea Mitocul Dragomireni, județul Suceava, s-a înecat cu mâncare luni. Medicii care au ajuns la fața locului l-au găsit pe adolescent în stop cardio-respirator și l-au resuscitat timp de o oră. În final, au reușit să îi repornească inima.

Pavel a fost internat la secția de terapie intensivă a spitalului din Suceava, unde, marți, medicii au constatat moartea cerebrală. În aceeași seară, medicii i-au propus tatălului ca organele fiului său să fie donate altor copii bolnavi.

Bărbatul a fost de acord și a semnat consimțământul miercuri dimineață, spun medicii. Imediat au fost puse în mișcare procedurile pentru transplant.

De ficat era nevoie urgent la București, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde un copil se afla în stare gravă din cauza unei afecțiuni hepatice. La Iași, șase copii de pe lista de așteptare au fost chemați să li se facă teste de compatibilitate, pentru a se stabili cine ar fi putut primi rinichii.

Tatăl lui Pavel s-a întors însă în spital după câteva ore să anunțe că s-a răzgândit.

„Ulterior, familia nu a mai fost de acord cu prelevarea de organe”, a spus Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Suceava.

Reprezentanții Centrului de Prelevare și Donare din Regiunea Moldovei spun că această răzgândire a venit după ce familia ar fi avut o discuție cu preotul duhovnic.

Tatăl lui Pavel, care lucrează ca zilier la Mănăstirea Dragomirna, s-a întors la spital după câteva ore și i-a anunțat pe medici că nu mai este de acord, deoarece așa l-ar fi sfătuit preotul duhovnic, spune coordonatoarea centrului, dr. Raluca Neagu.

„Familia, după ce a venit și a semnat acordul, s-a adresat duhovnicului, care le-a spus că nu este bine ceea ce fac”, a spus ea.

Reprezentanții mănăstirii spun însă că decizia a aparținut familiei, nu vreunui preot.

„Maica stareță de la Mănăstirea Dragomirna a spus că tatăl tânărului este angajat al mănăstirii și dumnealui, tatăl copilului, n-a fost convins de duhovnic, ci a avut o discuție cu soția dânsului. El și-a dat acordul la spital, singur fiind, și apoi după ce au mers acasă, s-a reîntors cu soția și au revenit asupra deciziei și au anulat acordul de prelevare a organelor”, a spus Alexandru Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

El a adăugat că nu există motive pentru a demara o anchetă în acest caz.

„Orice îndemn pe care îl dă preotul este un îndemn, nu este o obligație. Decizia aparține integral familiei. Familia este cea responsabilă de decizia care se va lua”, a mai spus Sava.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri