26 milioane de lei, donații pentru partide în campanie

Data publicării:
07122012 20donatii-37447

Partidele şi candidaţii la alegerile parlamentare au beneficiat de donaţii totale de peste 26 de milioane de lei în cele patru săptămâni de campanie electorală. Raportul Autorităţii Electorale Permanente arată că cei mai mulţi bani au provenit de la persoane fizice, care au donat aproximativ 23 milioane de lei pentru a-şi susţine favoriţii în cursa pentru un fotoliu parlamentar. Donaţiile făcute de diverse firme au fost de aproape trei milioane de lei.

Mai bine de jumătate dintre toate donaţiile au mers către USL. PDL a beneficiat de sume situate la jumătatea celor primite de USL. Către PP-DD au fost direcţionaţi aproximativ patru milioane de lei. Partidele care fac parte din Alianţa România Dreaptă - PDL, PNŢCD şi Forţa Civică - au primit donaţii de șapte milioane de lei.

Sponsorii UDMR au donat aproximativ 600.000 de lei. Partidul Ecologist Român a primit donaţii de 120.000 lei, iar PRM - în jur de 100.000 de lei.

Cele mai puține donații, către formațiunile aparținând minorităților

Cele mai puţine donaţii s-au îndreptat către formaţiunile aparţinând minorităţilor. Uniunea Ucrainienilor, Uniunea Polonezilor, Uniunea Democrată a Tătarilor, Federaţia Comunităţilor Evreieşti şi Comunitatea Ruşilor Lipoveni au primit, fiecare, sub 30.000 de lei.

Raportul Autorităţii Electorale Permanente mai arată că un singur candidat independent a beneficiat de donaţii. Este vorba de un avocat care vizează un loc de deputat în Bucureşti, şi care a primit 67.000 de lei de la o persoană fizică.

Potrivit Legii, candidaţii la alegerile parlamentare nu pot cheltui în campania electorală o sumă mai mare decât echivalentul a 350 de salarii minime, adică aproximativ 54.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri