70 de primării din Ungaria vor arbora steagul neoficial al secuilor. Ce spune unul dintre edili despre această acţiune

Data publicării:
1402 20secuime-49501

Actualizare 17.10. „În ultima vreme au avut loc evenimente care pe noi, maghiarii din Ungaria sau pe cei care au trăit pe teritoriile anterior ungare, ne neliniștesc. Maghiarii care trăiesc pe teritoriile anterioare sunt trecuți pe planul 2, în Transilvania, mai ales în Covasna și Harghita. Nu își pot folosi simbolurile de mai multe sute de ani. Accentuez că nu în locul simbolurilor oficiale românești, ci pe lângă acestea. În Ungaria există puțini unguri care să nu aibă legături cu maghiarii de peste graniță, deci noi suntem mai sensibili la astfel de evenimente și ne-am gândit că, dacă arborăm steagul secuiesc și facem apel la conducerile locale din Ungaria, atunci putem atrage atenția UE asupra problemelor ce există pe acest plan”, a declarat, pentru Digi24, primarul districtului 22 al Budapestei, Szabolcs Attila.

Acesta a afișat primul steagul secuiesc pe primăria sa.

„Unul dintre principiile UE e că nimeni nu poate fi segregat pe baza culturii sau religiei sale și trebuie lăsat fiecare să păstreze cultura și rădăcinile. Nu în contra țării sale, în care trăiește, subliniez. Menționarea denumirilor ungurești face parte din drepturile lor”, a adăugat el.

„Pe oameni îi interesează cât coastă pâinea, dar acest eveniment are o valoare morală și ar fi groaznic să trăim într-o lume exclusiv materială. Un lucru e important: problemele ce există între naționalități sunt create de politică sau de oameni care nu au crescut sau trăit în comunitatea respectivă”, a spus primarul.

Prin declanșarea tensiunilor poate se încearcă acoperirea unor probleme economice. Astfel de probleme sunt provocate mereu din afară”, a subliniat el.

--------------------------------------------------

La ora 15, la Budapesta începe ceremonia în care primarii maghiari trebuie să primească steagurile secuieşti. 35 dintre ei vor veni personal să le ridice, iar alţi 15, care nu pot fi prezenţi din cauza condiţiilor meteorologice sau a distanţei, le vor primi prin poştă.

Alături de cele 50 de primării, alte 20 de sedii din toată Ungaria vor arbora steagul neoficial al secuilor. Şapte dintre acestea se concentrează în Budapesta.

„Războiul steagurilor”

Săptămâna trecută, ministrul român de Externe Titus Corlăţean a ameninţat cu expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, după ce acesta şi-a exprimat sprijinul faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, unde mai multe municipalităţi cu majoritate maghiară au decis recent să arboreze steagul secuiesc în faţa consiliilor locale. De cealaltă parte a graniţei, Nemeth Zsolt, secretar de stat în MAE ungar, au inflamat spiritele între România şi ţara vecină. Oficialul maghiar a cerut ca instituţiile din Ungaria să arboreze steagul ţinutului Secuiesc în semn de solidaritate faţă de secuii din România, care, în opinia acestuia, sunt nedreptăţiţi.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu va încuraja niciodată utilizarea unor însemne ilegale pe clădirile instituţiilor din România. Şeful statului a comentat astfel ceea ce presa a numit „Războiul steagurilor”.

Pe aceeaşi temă:

Traian Băsescu, îmbrăcat într-o rochie secuiască

Războiul steagurilor” continuă. Vicepremierul ungar cere arborarea steagului secuiesc

UDMR Bihor critică escaladarea conflictului legat de steagul secuiesc

Dezbatere pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc

Traian Băsescu a fost surprins discutând cu premierul ungar

EXCLUSIV. Nemeth Zsolt pentru Digi24: Guvernul de la Budapesta nu face decât să sprijine politica UDMR

Senator UDMR: Ar fi fost mai bine dacă ambasadorul Fuzes ar fi evitat televiziunile

Războiul steagurilor”. Ministrul de externe Titus Corlățean a vorbit la telefon cu omologul ungar

Victor Ponta spune că Traian Băsescu ar trebui să lămurească lucrurile cu Viktor Orban

Ministrul ungar de Externe: Ambasadorul Fuzes „nu a deviat” de la poziția Guvernului

Războiul steagurilor”: Ungaria amenință că va lua măsuri diplomatice

Traian Băsescu: Când va avea o reacție președintele Ungariei, voi avea și eu una

Gyorgy Frunda: „Victor Ponta nu trebuia să îi dea o replică oficialului ungar”

EDIŢIE SPECIALĂ. Ambasadorul Ungariei consideră închis diferendul legat de steagul secuiesc. Ce spune partea română

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la MAE. Ce are diplomatul de transmis la Budapesta

Victor Ponta despre declaraţiile unui oficial ungar: „Nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri