98% din fondurile UE absorbite de România în 2011 ar fi susceptibile de fraudă

Data publicării:
catalin 20ivan 204839885 20mediafax 20foto 20stefan 20micsik-32941

Potrivit unui raport din această toamnă al DG Regio, ajuns la Comisia de Control Bugetar a Parlamentului European, din cei 515 milioane de euro atraşi de statul român în 2011, „doar 10 milioane au fost cheltuiţi corect", a afirmat Ivan, duminică, într-o conferinţă de presă la sediul USL, relatează Mediafax.

Europarlamentarul PSD a afirmat că principalii responsabili pentru această situaţie sunt fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, precum şi fostul şef al ANRMAP, Cristina Trăilă, ambele fiind în prezent candidaţi ARD la alegerile parlamentare.

Potrivit lui Ivan, situaţia este „fără precedent la nivel european”, inclusiv ministrul de Finanţe Florin Georgescu fiind invitat să participe, în perioada următoare, la o audiere pe această temă în cadrul Comisiei de Control Bugetar a PE.

El a arătat că în documentele de lucru ale Comisiei Europene nu se vorbeşte de „suspiciuni de fraudă” decât atunci când lucrurile sunt foarte grave, iar fraudele, nu iregularităţile, pot fi uşor probate de Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF).

Statul român va trebui să dea înapoi 505 milioane de euro

„Dacă se va dovedi frauda şi se va dovedi pentru că OLAF acţionează şi nu iartă pe nimeni, statul român va trebui să dea înapoi cele 505 milioane de euro şi să îi recupereze ulterior (...) Dacă va trebui să dăm banii înapoi, va fi o mare problemă. Raportul DG Regio vorbeşte despre hoţie şi incompetenţă şi indică două persoane: Elena Udrea şi Cristina Trăilă. Cât a fost incompetenţă şi cât a fost hoţie, o vor demonstra anchetele viitoare", a spus Ivan.

El a precizat că raportul respectiv, referitor la activitatea pe 2011 a DG Regio, a fost discutat săptămâna aceasta în cadrul Comisiei de Control Bugetar a PE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri