Actorul Geo Costiniu a murit la vârsta de 63 de ani

Data publicării:
geo-costiniu-270763l-poza

Ultimii ani ai vieții și i-a petrecut, din cauza bolii, departe de scenă. 

Considerat un adevărat Alain Delon al României, Geo Costiniu a debutat pe scena Teatrului Bulandra, sub îndrumarea regizorului Liviu Ciulei, pe când era student în anul al IV-lea. În facultate, îi avusese ca profesori pe Dem Rădulescu și Octavian Cotescu.

Artistul rămâne cunoscut publicului în special pentru rolurile din filmele „Paraşutiştii” şi „Septembrie”.

Născut la 23 aprilie 1950, Geo Costiniu a început să joace în producţii de televiziune încă de la vârsta de 8 ani, fiind considerat un actor foarte talentat, iar la 14-15 ani juca în spectacole la Casa Studenţilor din Bucureşti.

După absolvirea facultăţii, a fost repartizat la Teatrul Naţional din Iaşi, unde a jucat între anii 1973 - 1974.

Din 1974, a fost actor la Teatrul Giuleşti (actualul Odeon) din Bucureşti, pe scena căruia a interpretat numeroase roluri, în piese celebre, ca „Pălăria florentină", „Omul care a văzut moartea", „Patima roşie”, „Marchizul de Sade”.

A debutat în filme în anul 1972, în pelicula "Paraşutiştii", de Dinu Cocea. În 1978, joacă în filmul lui Timotei Ursu în „Septembrie”, o poveste de dragoste care l-a făcut celebru în rândul spectatorilor.

Printre filmele în care a jucat se numără „Aştept provincia" (1995), „Neînvinsă-i dragostea" (1993), „Patul conjugal" (1993), „Capul de răţoi" (1992), „Întâmplări cu Alexandra" (1989), „De ce are vulpea coadă?" (1988), „Nişte băieţi grozavi" (1987), „Un oaspete la cină" (1987), „Ora zero" (1979).

„Avea o frumusețe a spiritului pe care o ducea cu el oriunde”

„Ne-a rămas în minte prin frumusețea și rostirea lui pe scenă”, a declarat la Digi24 actorul Marian Râlea. „Era un actor de film impecabil. În mometul în care apărea pe ecran, umplea ecranul (...) și fiind atât de frumos și ca suflet, și ca apariție, a fost și va rămâne în mintea mea cel puțin ca un mare june-prim al teatrului românesc”, l-a evocat Marian Râlea. „Avea acest spririt, și în viața de toate zilele, și pe scenă, un spirit al frumuseții spiritului, pe care îl ducea cu el oriunde”, a adăugat Marian Râlea.

Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, a declarat, marţi, că Geo Costiniu a fost un mare artist, un om bun şi un coleg minunat. „Era suferind. A fost un mare artist, un om bun şi un coleg minunat, care s-a îmbolnăvit. (...) A murit săptămâna trecută Dana Comnea, la New York, şi acum moare Geo Costiniu. Sunt foarte mâhnită. Era un coleg minunat şi uite că boala l-a învins", a declarat aceasta pentru MEDIAFAX.

Geo Costiniu a fost şi una dintre figurile Revoluţiei din 1989. A intrat, alături de un grup de revoluţionari, în locuinţa Zoiei Ceauşescu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri