Agricultura și energia verde, afacerile anului

Data publicării:
03032013 20agricultura-52628

Agricultura poate fi o afacere profitabilă şi în România. Condiţia este însă să investeşti după un plan bine gândit şi să aştepţi câţiva ani până la începerea producţiei.

„E vorba de investiţii în ferme, în zona de producţie, fie că vorbim de ferme pomicole, fie că vorbim de podgorii, de crame, fie că vorbim de zona de ferme de păsări. Acolo dureaza ceva timp până ajungi cu un produs pe piață”, a explicat Cristina Alexandru, director la Startups.ro.

Vorbim despre investiţii de milioane de euro, făcute de oameni de afaceri locali, care au construit totul de la zero. Au apelat şi la fonduri europene pentru a construi mori, fabrici de pâine sau fabrici de ulei. Sunt şi investitori mai mici, care au pariat pe culturi mai puţin răspândite la noi, cum este cea de cătină sau de alun. Anul acesta vor scoate profit şi cei care au mizat pe energia verde.

Cât despre facaeri noi, majoritatea companiilor sunt încă rezervate.

Anul acesta, oamenii au fost destul de pesimiști la inceput de an. Așa ca sunt, la nivel de investiție, destul de rezervați, au bugete alocate pe zona aceasta, însă investesc cât mai puțin posibil, pentru cât mai multe rezultate”, a spus Cristina Alexandru.

Asta după ce, în vara anului trecut, investitorii şi-au amânat planurile din cauza contextului politic.

Sunt însă şi industrii care au avut de câştigat în 2012, iar domeniul IT a fost cel mai profitabil.

Anul trecut a fost cel mai slab, din ultimii cinci, în privinţa investiţiilor străine care au totalizat doar 1,6 miliarde de euro. Suma este de aproape şase ori mai mică decât în 2008, an în care investiţiile au atins un nivel-record.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri