ANA a lansat o campanie antidrog la Vama Veche

Data publicării:
vama veche RESIZE-Mediafax Foto-Cristi Cimpoes 1

Campania de prevenire şi de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, denumită „Fără riscuri în plus!”, a fost lansată de Agenţia Naţională Antidrog la Vama Veche. Potrivit inițiatorilor, staţiunea este „cunoscută pentru atmosfera sa, care atrage un număr mare de tineri, creându-se astfel condiţiile unui consum riscant de droguri legale şi ilegale”.

„Conceptul de reducere a riscurilor este o abordare de sănătate publică, care se concentrează mai mult pe reducerea consecinţelor negative ale consumului de droguri decât pe abstinenţă. Contextul organizării campaniei este relevant din punctul de vedere al prevalenţei consumului de droguri la nivel naţional şi al studiilor referitoare la comportamentele vizând HIV şi hepatitele virale de tip B şi C în rândul consumatorilor de droguri injectabile”, se menţionează într-un comunicat al Agenţiei Naţionale Antidrog.

Echipa de implementare va fi compusă din medici, psihologi, asistenţi sociali şi jurişti, iar pe plajă va fi amplasat un cort ca punct fix de lucru de la care se va pleca pe teren, pe plajă şi terase, pentru a distribui pliante şi a discuta cu tinerii despre riscurile asociate consumului de droguri.

Campania se va derula până în 31 august în Vama Veche, fiind cea de-a şaptea campanie estivală iniţiată de Agenţia Naţională Antidrog pe litoralul Mării Negre şi a patra campanie de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri în Vama Veche.

Nemulțumiri legate de calitatea seringilor

La începutul lunii iulie, Ministerul Sănătății solicita Institutului Matei Balș să se consulte cu ONG-urile pentru rezolvarea problemelor legate de asigurarea seringilor pentru persoanele dependente de droguri.

„În legătură cu nemulţumirile publice ale unor ONG-uri referitoare la asigurarea seringilor pentru persoanele care se droghează, în vederea evitării riscului de infectare cu HIV/SIDA şi alte boli cu transmitere sangvină, informăm opinia publică că MS a alocat din timp fondurile necesare pentru achiziţia seringilor respective”, arăta MS

Potrivit ministerului, în scopul îndeplinirii acestui segment din programul de prevenţie HIV/SIDA, unitate de implementare a fost desemnat Institutul de Boli Infecţioase „Prof Dr Matei Balş”, care a asigurat punerea la dispoziţie a ONG-urilor solicitante a seringilor necesare acestei activităţi.

„Unele ONG-uri sunt nemulţumite de seringile puse la dispoziţie atât de Institutul de Boli Infecţioase „Prof Dr Matei Balş”, cât şi de Agenţia Naţională Antidrog şi au returnat seringile primite. Ministerul Sănătăţii nu a avut cunoştinţă de o asemenea situaţie şi a cerut Institutului de Boli Infecţioase „Prof Dr Matei Balş” să se consulte cu ONG-urile şi să propună soluţii”, anunța atunci ministerul.

Ulterior, în replică, Reţeaua Română de Reducere a Riscurilor (RHRN) solicita retractarea informaţiilor transmise public sau dovedirea lor cu documente. „Ministerul afirmă că a distribuit seringi din banii bugetaţi încă de la începutul anului. Nu avem cunoştinţă de existenţa unui astfel de program. În cazul în care a existat, nu a respectat principiul transparenţei şi rugăm să fie făcute publice documentele de achiziţie şi de distribuţie”, anunța organizația.

„În ceea ce priveşte seringile „neacceptate de unele ONG-uri”, acestea au fost achiziţionate de Agenţia Naţională Antidrog, aflată în subordinea Ministerului de Interne (altă instituţie) şi sunt refuzate de consumatori deoarece, la auto-administrare, calitatea scăzută determină leziuni”, se arăta în scrisoarea deschisă.

„Asigurarea de tratament substitutiv de calitate şi accesibil în mod real pentru consumatorii de droguri. Cererea de droguri este determinată de lipsa tratamentului şi a serviciilor, şi nu de oamenii care sunt dependenţi”, se preciza în documentul ONG-ului, citat de Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri