Sari la conținut
News Alert

Asistați social cu datorii de milioane la Fisc

Viorel Cotigă are 47 de ani şi e cioban în satul Tălpigi, comuna Ghidigeni, judeţul Galaţi. Pe lista ANAF, apare cu o datorie totală la stat de 9,8 milioane de lei.

Bărbatul spune că în urmă cu trei ani a fost cooptat de un văr şi de un om de afaceri din sat să se ocupe de tranzacţii cu animale.

Viorel Cotigă, datornic ANAF: „Au plătit firma, mi-au oprit banii şi îmi dădea 12, 13 milioane.”

Reporter: „Dar la stat nu plăteaţi nimic?”

- „Nimic, doamnă. Eu eram patronul care scoteam banii din bancă.”

- „Cu ce se ocupa firma asta?”

- „Achiziţii animale, mă înţelegeţi, da? Am făcut firma pe judeţul Vaslui. Venea tirul cu animale, eu nu mă duceam să cumpăr vaci, să pun mâna pe coada vacii. Venea tirul frumos şi băgam pe abator la Botoşani.”

El a fost manevrat într-o situaţie în care nu şi-a dat seama, la o beţie şi a semnat un act de administrator la o firmă şi a acumulat aceste datorii,” explică Aurel Pârvu, viceprimarul comunei Ghidigen.

Pe lista datornicilor ANAF figurează şi Liliana Cristea, soţia unuia dintre cei care au pus la punct această afacere.

Liliana Cristea, datornic: „Nu am reuşit să plătesc factura, după aia s-a adunat factură la factură.”

Reporter: „Factura la ce anume?”

- „La telefon.”

- „Datoriile sunt la ANAF ştiţi, nu?”

- „O să încercăm să le plătim.”

În aceeaşi capcană au căzut şi alţi săteni, potrivit autorităţilor locale. Ion Archiri este tractorist iar de când a aflat că a acumulat datorii la Fisc de milioane de lei şi-a scos casa la vânzare şi nu mai este de găsit.

Comuna Ghidigeni este un caz aparte. Are 50 de datornici pe lista ANAF, dar mulţi dintre localnici trăiesc cu ajutor social, 700 dintr-un total de 6.000 de locuitori.