Frizerii și cosmeticienele, luați în vizor de ANAF. Fiscul încearcă să-i convingă să-și declare veniturile

Data actualizării: Data publicării:
Frizerii și cosmeticienele sunt luați în vizor de ANAF.
Frizerii și cosmeticienele sunt luați în vizor de ANAF. Foto: Shutterstock

Frizerii și cosmeticienele sunt luați în vizor de ANAF. Fiscul încearcă să convingă persoanele fizice care prestează aceste servicii  să își declare veniturile realizate în urma activităților de înfrumusețare.

Fiscul se uită lung după banii făcuți de frizeri și cosmeticiene. În special persoane fizice. ANAF anunță un program de conformare voluntară prin care să-i învețe să-și declare veniturile și să plătească impozite.

Cu alte cuvinte îi ia cu frumosul și cu vorba bună, după care, se subînțelege ar veni măsurile disciplinare, controale și amenzi. Doar că amenințările Fiscului sunt cam goale de conținut. Se adresează persoanelor fizice, care pot lucra pe PFA, întreprindere individuală sau direct la negru fără personalitate juridică. Sunt greu de găsit de catre ANAF.

Conform unor studii mai vechi, dar încă de actualitate, ar fi 37 de mii de profesioniști în această industrie și sunt incluse și 14 mii de firme.

În pandemie, când saloanele au fost închise, s-a format o industrie paralelă, acasa. A căpătat amploare pentru că a fost forma consumatorilor de a se apăra de creșterile de tarife. Acest segment nu e fiscalizat și face concurență saloanelor. Acestea ajung și ele să lucreze mai mult în zona gri pentru că trebuie să aibă tarife măcar apropiate de cele de la domiciul.

Fiscul merge cu vorba bună pentru că nici nu are pârghii prin care să pedepsească. În astfel de situații un regim fiscal mai permisiv, adică taxe care să nu fie împovărătoare, ar fi singura varianta care poate da rezultate.

Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: Fiscul îi încurajează practic pe români să ceară bon fiscal atunci când merg să se tundă sau să se epileze. „Dacă operatorul economic refuză, ai dreptul la serviciul respectiv gratuit", spun cei de la Fisc.

Potrivit INS, serviciile de cosmetică și înfrumusețare s-au scumpit. Erau în februarie, în medie, cu 14% mai scumpe decât în urmă cu un an. Un tuns și coafat poate să coste de la cațiva zeci de la lei la câteva sute de lei în centrul Capitalei sau marilor orașe. Asa că nu e de mirare că Fiscul vrea aceste venituri declarate și impozitate.

Practic este o încercare a celor de la Administrația Fiscală de a crește încasările din zona de servicii de îngrijire și cosmetică, unde evaziunea este mare. Tot în acest scop Fiscul încurajează și pe cei care obțin venituri oferind astfel de servicii să-și declare veniturile. Aceștia au obligația de a depune declarația unică. Termenul limită este 27 mai.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri